Tunnista tilan mahdollisuudet ja rajoitukset
Suomalaisissa kodissa on hyvin eri kokoisia ja -muotoisia keittiöitä, mikä on hyvä huomioida laitteita valitessa. Nykystandardien mukaiset kylmälaitteet on yleensä mitoitettu 60 cm leveään ja 190 cm korkeaan asennustilaan, mutta vanhemmissa keittiöissä asennustila voi olla esimerkiksi 50 tai 55 cm, jolloin tarjolla oleva valikoima on suppeampi. Kylmälaitteiden yläpuolelle tulee myös jättää tilaa tuulettumista varten eli ne eivät sovi aivan ahtaisiin asennustiloihin.
Jääkaappipakastin on hyvä valinta monelle
Mikäli et tarvitse täysikokoista jääkaappia tai pakastinta, voi näiden yhdistelmä eli jääkaappipakastin olla sinulle sopiva vaihtoehto. Tällainen yhdistelmälaite mahtuu kapeaankiin tilaan, sillä asennustila on yleensä korkeintaan 60 cm. Jääkaappipakastimia on saatavilla sekä täyskorkeina että puolikkaina versioina. Puolikkaan mallin voi sijoittaa esimerkiksi työtason alle.
Puolikas jääkaappipakastin ei sisällä varsinaista pakastinta, vaan mallissa on pakastimen sijaan pieni pakastelokero. Mikäli säilytät pakasteessa lähinnä yksittäistä pizzaa tai jäätelöpakettia, on turha maksaa sähkölaskussa isommasta pakastintilasta ja puolikas jääkaappipakastin riittää todennäköisesti hyvin.
Tavallisesti jääkaappipakastimessa jääkaappi on yläosassa ja pakastin alaosassa. Pieniä jääkaappeja, joissa on hyvin pieni pakastin jääkaapin yläpuolella, kutsutaan jenkkikaapeiksi. Jenkkikaapit ovat usein myös leveämpiä kuin muut jääkaappipakastimet.
Erillinen jääkaappi ja pakastin sopii perheille
Kun perhekoko on enemmän kuin yksi tai kaksi, ei jääkaappipakastin useinkaan riitä. Tällöin kannattaakin hankkia jääkaappi ja pakastin erillisinä laitteina. Tarjoamme sekä integroidut että vapaasti sijoitettavat tuotteet tunnetuilta laatumerkeiltä eri kokoisiin keittiöihin.
Testitulosten mukaan erillinen jääkaappi ja pakastin on yleensä energiatehokkaampi valinta kuin yhdistelmämalli, mikä kannattaa huomioida jos keittiössä vain on tilaa erilliselle jääkaapille ja pakastimelle. Tämä tosin pitää paikkansa vain silloin, mikäli tarvitsee oikeasti täysikokoisia kylmäkalusteita, eivätkä ne seiso puoliksi tyhjinä. Erityisesti pakastimen käyttö voi jäädä monella vajaaksi mikäli ei säilö lihaa, kalaa, sieniä tai marjoja.
Säiliöpakastin omavaraisuuden tueksi
Toisinaan tarve on jääkaapin ja pakastimen lisäksi vielä erilliselle säiliöpakastimelle eli arkkupakastimelle tai voi haluata sijoittaa pakastimen esimerkiksi autotalliin. Suurimpiin pakastimiin mahtuu jopa satoja litroja tavaraa, joten ne sopivat äärimmäisen hyvin esimerkiksi marjastajille ja sienestäjille, metsästäjille tai kotitalouksille, jotka ruokkivat lemmikkejään raakaruoalla. Säiliöpakastimen etuihin kuuluu myös se, että niihin mahtuu hyvin suuria pakasteita, esimerkiksi paloittelematonta lihaa.
Verrattuna erilliseen pakastimeen, säiliöpakastimen käytettävissä oleva tilavuus on yleensä suurempi, sillä tilaa ei kulu väliseiniin ja hyllyihin. Säiliöpakastimessa pakasteet säilyvät myös hyvin kauan. Huonoihin puoliin lukeutuu se, että pakasteet eivät yleensä ole niin helposti löydettävissä, sillä ne ovat pakastimessa päällekkäin. Arkikäyttöön voikin olla järkevämpää hankkia hyllyillä varustettu tavallinen pakastin.
Rosteri, valkoinen vai retromalli?
Mikäli kylmälaitteita ei ole integroitu keittiökalusteisiin, ne ovat yleensä näkyvä osa keittiötä. Osa haluaa että kylmäkalusteet ovat mahdollisimman ajattomia ja valitsee siksi valkoisen värin. Toisaalta monen silmää miellyttää tyylikäs rosterinen tai musta pinta.
Hauska lisä ovat retromallit, jotka ovat nykyaikaisia, energiatehokkaita laitteita, pienellä twistillä. Retro-ulkonäöstään huolimatta nämä kodinkoneet ovat aivan yhtä energiatehokkaita ja toimivia kuin muutkin mallit. Ne on vain suunniteltu pilke silmäkulmassa. Olisiko esimerkiksi limenvärinen jääkaappi sinun keittiösi katseenkääntäjä?
Energialuokituksella on väliä
Kylmälaitteet kuluttavat huomattavan paljon sähköä, joten niiden energiatehokkuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Merkinnät saattavat kuitenkin aiheuttaa hämmennystä kuluttajalle.
Kun selaa kylmäkalusteita, huomio saattaa kiinnittyä matalalta vaikuttaviin energiatehokkuuslukemiin, mikäli vertaa niitä esimerkiksi kodin nykylaitteisiin. Energialuokat (A-G) vanhoissa ja uusissa kodinkoneissa eivät kuitenkaan ole vertailukelpoisia, sillä vaatimukset ovat kiristyneet viime vuosina paljon. Kodinkoneiden kehitys ei olekaan vielä pysynyt kiristyneiden vaatimusten vauhdissa, minkä johdosta kylmälaitteet saattavat vaikuttaa energiatehokkuudeltaan vain keskinkertaisilta. Uusi kylmälaite on kuitenkin käytännössä aina energiatehokkaampi kuin vanhat mallit.