Osta kotimaisesta verkkokaupasta

Meillä maksat turvallisesti

Taidelasi ja -keramiikka

19 tuotetta

Nousevaan järjestykseen
/ sivu

Taidelasi - Käyttöesineistä koristeisiin

Taidelasi on lasia, jota käytetään usein koristeena, mutta sillä saattaa olla myös muitakin käyttötarkoituksia kuin pelkkä koristeellisuus. Taidelasi on taidetta, jonka arvo yleensä vain kasvaa ajan kuluessa. Taidelasi saattaa tarkoittaa myös maljakoita, lautasia tai laseja. Taidelasi ei aina välttämättä sisällä pelkkää lasia. Se voi olla myös taideteos, jossa yhdistyvät eri materiaalit kuten esimerkiksi lasi ja metalli.

Lasinpuhallus on yksi eniten käytetyistä tekniikoista taidelasia tehtäessä. Useimmat lasitaitelijat valmistavat teoksensa yhä edelleen puhallustekniikalla. Lasinpuhallus antaa lähes rajattomat mahdollisuudet lasin muotoiluun. Myös erilaisia värejä voidaan lisätä lasiin useilla eri tavoilla lasinpuhallustekniikkaa käyttämällä.

Taidelasin valmistus

Tilaa, jossa taidelasin valmistukseen tarvittava uuni sijaitsee kutsutaan lasihytiksi. Lasiuuni, jonka avulla lasi sulatetaan ja muotoillaan, lämmitetään jopa reiluun 1100 asteeseen. Lasitaiteilija ottaa lasiuunista erän lasia, jota kutsutaan lasipostiksi. Tämän jälkeen lasia muotoillaan puhaltamalla puhallusputkeen ja pyörittämällä samalla putkea tai pilliä halutun muodon saamiseksi. Työstäminen tapahtuu usein tilassa, jota kutsutaan kuupaksi. Lasimassan lämpötilaa säätelemällä, saadaan lasia muokattua taiteilijan näkemyksen mukaiseksi. Lopulta lasipisara muuntuu taidemaljakoksi tai taide-esineeksi. Lopuksi taidelasiesine, maljakko tai muu, karkaistaan, jotta se kestää paremmin käytössä.

Taidelasi on lasinpuhaltajan käsityötä ja usein esineet ovat uniikkeja. Varsinkin muotoilu ja lasiesineiden väritys on harvoin käsityössä tehtävän designlasin kohdalla aivan identtinen.

Italiaa voidaan pitää taidelasin syntyseutuna

Taidelasista puhuttaessa voi tuskin välttyä ajattelemasta Muranoa, jota voitanee pitää lasinpuhalluksen mekkana. Murano on saari Italiassa 1,5 kilometriä pohjoiseen Venetsiasta. Lasinpuhallukseen tarkoitetut uunit siirrettiin Venetsiasta Muranoon lasinpuhallukseen liittyvien kuumien uunien ja suuren tulipaloriskin takia 1200-luvulla. Venetsiassa lasia on valmistettu varmuudella vähintäänkin 900-luvulta lähtien. Muranossa valmistetaan paljon taidelasia yhä edelleen. Myös Venetsiassa on lukuisia taidelasinäyttelyitä ja siellä on nähtävillä taidelasin merkitys koko Italialle sen historiasta aina näihin päiviin saakka.

Suomalaiset taidelasitaitelijat

Myös Suomessa on useampia maailmankuuluja lasitaiteilijoita. Carlsonin verkkokaupassa heistä edustettuina ovat muun muassa Oiva Toikka, Anu Penttinen, Tapio Wirkkala ja Timo Sarpaneva. Wirkkalan suunnittelemat Tapio-lasit, Penttisen trendikkäät Marimekolle suunnittelemat Sukat Makkaralla- astiastot ja Sarpanevan Iittalalle muotoilemat Ultima Thule-lasit, ovat muutamia esimerkkejä valikoimastamme.

Useat näistä taiteilijoista on opiskellut lasinpuhallusta ja lasitaidetta niin ikään Italiassa, aivan taidelasin syntysijoilla ja osa heistä on tuottanut taidetta muotoilemalla myös muitakin materiaalia kuin lasia. Esimerkiksi Sarpanevan valurautapata tai Wirkkalan Airam-valaisin, ovat monien tuntemia esineitä. Nämäkin suositut suomalaisen muotoilun klassikot löydät verkkokaupastamme.

Myös monet maljakot ovat taidelasia. Esimerkiksi Nuutajärvi ja Riihimäenlasi ovat tunnettuja kotimaisia taidelasin valmistajia, joiden valikoimista löytyy paljon erilaisia maljakoita. Kun haluat hankkia, jotakin kestävää, pysyvää ja kaunista itselle tai lahjaksi, on designmaljakko hyvä vaihtoehto.

Oiva Toikka ja lasilinnut

Oiva Toikan lasilinnut, viralliselta nimeltään Birds by Toikka, ovat ehkä tunnetuimpia suomalaisia tänä päivänä uutena myytäviä taidelasiesineitä. Oiva Toikka syntyi Viipurissa 1931. Hän opiskeli Taideteollisessa oppilaitoksessa muun muassa keramiikka ja kuvataiteita. Toikka on palkittu lukuisilla arvostetuilla palkinnoilla ja tunnustuksilla kuten muun muassa Pro Finlandia -mitalilla, Kaj Franck -muotoilupalkinnolla, Suomi-palkinnolla ja Prins Eugen -palkinnolla. Carlsonin verkkokaupasta löydät suuren valikoiman Oiva Toikan taidelasia ja varsinkin Toikan rakastettuja lintuja. Osta Toikan lasilintu itselle tai lahjaksi. Tämän lasimestarin kokoelma on arvostettu ja ikonen niin meillä kuin maailmalla.

Signeerattu taidelasi

Designlasista puhuttaessa törmää hyvin usein termiin signeerattu taidelasi. Tämä viittaa taiteilijan tunnistettavaa allekirjoitukseen esineessä. Monesti signeeraus on esineen pohjassa mutta joskus myös taidelasiesineen sisällä tai reunassa esimerkiksi maljakoista puhuttaessa. Joskus signeeraus ei ole tunnistettava allekirjoitus, vaan se voi olla myös esimerkiksi esineen hiekkapuhallettu pohja. Raja taidelasin ja muun lasin välillä on häilyvä. Vaikka lasiesineitä olisikin valmistettu sarjatuontantona, voidaan monia suomalaisia klassikoita siltikin pitää taidelasina. Mitä pienempää erää esineestä on valmistettu ja mitä varhaisempaa tuotantoa se on, yleensä myös sitä korkeampi on esineen hinta.