Osta kotimaisesta verkkokaupasta

Meillä maksat turvallisesti

Kattaus

Kaunis kattaus Carlsonin valikoimasta. Meiltä hankit kaikki niin juhlapöytään kuin arkisempaankin kattaukseen. Astiat, servetit, kynttilät ja muut!

2962 tuotetta

Nousevaan järjestykseen
Sivu
/ sivu

Kattaus on osa onnistunutta yhdessäolon hetkeä ja ruokailua. Hyvän ruuan lisäksi, kauniilla kattauksella voi ilahduttaa niin ystäviä kuin perheenjäseniä.

Kattaa voi monilla eri tavoilla. Kattaukseen vaikuttavat esimerkiksi se onko ruoka tarjolla noutopöydässä vai onko kyseessä niin sanottu istuva kattaus, jossa ruoka on pöydässä tai se tarjoillaan pöytään. Myös kahvipöytä katetaan eri tavalla kuin ruokapöytä. Yleensä kattaukseen kuuluvat kuitenkin tärkeimpänä osana astiat kuten lautasen, lasit, kupit, aterimet, tarjoiluastiat ja kulhot. Myös lautasliinat ja pöytäliina saattavat kuulua kattaukseen. Samoin mahdolliset muut koristeet, kynttilänjalat tai kukka-asetelmat sekä niihin tarvittavat maljakot ovat osa kattausta.

Tarvittavien astioiden määrään vaikuttavat ruokailijoiden määrä ja ruokalajien määrä

Tarvittavien astioiden määrään kattauksessa vaikuttaa esimerkiksi ruokalajien määrä. Laseja, lautasia ja aterimia tarvitaan sen mukaan, onko kyseessä kolmen ruokalajin tai vaikka vain kahden ruokalajin ruokailu.

Kun katetaan ruokapöytään, perussääntö on, että uloimpana olevat ruokailuvälineet ja lasit tulevat ensimmäisenä käyttöön. Alkuruualle tarkoitetut aterimet katetaan siis uloimmiksi ja alkupalan kanssa tarjottavan juoman lasi samoin. Vesilasi katetaan aina kaikkein ulommaksi oikealle.

Jälkiruuan aterimet katetaan lautasten yläpuolelle poikkeuksena muista haarukoista, lusikoista ja veitsistä, jotka katetaan lautasen viereen.

Jos ruokailijoille katetaan leipälautanen, tulee se pääruokalautasen vasempaan reunaan. Jos jokaiselle ruokailijalle on oma voiveitsi, kuuluu se kattaa leipälautasen päälle.

Kahvipöydän ja noutopöydän kattaus

Katettaessa kahvipöytää, on huomaavaista miettiä kulkusuunta, miten ruokaa tai tarjottavia on suunniteltu otettavaksi. Esimerkiksi kahvikupit, kermakko ja sokerikko kannattaa kattaa linjaston viimeiseksi, niin että ruokailija saa rauhassa kerätä lautaselleen syötävät ilman murhetta kahvi- tai teekupin kuljettamisesta samalla eteenpäin. Servettejä ja lusikoita on hyvä laittaa saataville jonnekin niin, että puhdas lusikka tai servetti on saatavissa helposti ilman, että tarjottavia keräävät joutuvat väistämään unohtuneen lusikan hakijaa.

Kattaus on myös paljon muuta kuin astioita

Ruokailun tai tapahtuman luonteen salliessa, voi pöytää koristella erilaisin koristein ja liinoin. Esimerkiksi värit, tuovat sesongin tunnelmaa tai viestivät siitä, miksi on kokoonnuttu syömään yhdessä. Juhlakattaukseen sopivat esimerkiksi valkoinen pöytäliina ja valkoiset pitkät kynttilät. Halloween-juhlaan sopivan kattauksen saa puolestaan vaikka käyttämällä jätesäkkiä pöytäliinana ja koristelemalla pöytä esimerkiksi kurpitsoin. Olipa kattauksen teema mikä hyvänsä, löydät kaiken tarvitsemasi Carlsonilta.

Jos kattauksessa on kukkasia, tulisi huomioida, etteivät kukkaset peitä näkyvyyttä vastapäätä istuviin ruokailijoihin. Noutopöydän kattauksessa kukka-asetelma voi puolestaan olla näyttävä ja kukkaset esimerkiksi korkeassa maljakossa tai kukkavaasissa.

Servetit ovat osa kattauksen koristelua

Servetti on helppo ja edullinen tapa muuttaa kattauksen ilmettä. Servettien eli lautasliinojen taittelutapoja on lukuisia. Tutuimpia taitoksia lienevät esimerkiksi purje, kukka, kirjekuori, viuhka ja trumpetti. Eri väriset ja eri tavoin taitellut servetit tuovat vaihtelua kattaukseen vaikka astiasto olisikin vanha tuttu.

Kahviservetit poikkeavat lautasliinoista siten, että ne ovat kooltaan pienempiä ja usein myös valmistettu ohuemmasta paperista. Juhlava ja ekologinen vaihtoehto on valita pöytään kankaiset lautasliinat. Sekä paperiset servetit ja lautasliinat että kankaiset löydät meidän verkkokaupastamme.