Osta kotimaisesta verkkokaupasta

Meillä maksat turvallisesti

Yli 100 €:n tilauksissa toimitus Smartpostiin 0 €  (arvo 6,90)

Omasta pihasta oma kesäparatiisi

Kaikki lähtee huolellisesta suunnittelusta

Mihin kaikkeen käytät terassia ja mitä kaikkea terassille tulisi mahtua? Grilli vai kaksi? Ruokapöytä ja muut kalusteet? Sohvaryhmä? Auringonottopaikka?                    Hyvällä suunnittelulla saat mieleisen ja juuri omannäköisen terassin. Tähän vaiheeseen kannattaa käyttää riittävästi aikaa ja vaivaa. Myös kustannukset ja suurimmat kustannussäästöt tehdään juuri tässä vaiheessa. Varaa siis riittävästi aikaa ajatustyöhön.

 

VINKKI!

 

Mieluummin suuri kuin pieni terassi. Kalusteet, ruoanlaitto ja oleskelu vievät yllättävän paljon tilaa ja terassilla liikutaan paljon. Terassi myöskin helpottaa ja vähentää pihanhoitotarpeita. Rakenna siis terassi mieluummin vähän liian suureksi kuin turhan ahtaaksi. Näin varmistat koko perheen viihtymisen kesäisessä paratiisissa.

Perustuksilla tukeva pohja

Jotta terassista saadaan tasainen ja kestävä, perustukset on syytä tehdä huolella. Perustusvaihtoehtoja on useita riippuen terassin koosta ja siitä, kuinka routivaa maa on. Perustus voidaan joko ulottaa routarajan alle, perustus voidaan eristää tai rakentaa terassi routimattomalle alustalle. Yksi hyvä vaihtoehto on käyttää ruuvipaaluja jolloin suuria perustustöitä ei tarvita.

Yleisimmin terassin perustus tehdään anturoilla ja pilariharkoilla. Antura on helpoin tehdä pihalaatalla, esim. 400*400mm. Anturan alta kaivetaan maa-ainesta pois ja se korvataan routimattomalla aineksella, esimerkiksi murskeella. Jos alkuperäinen maa on routivaa, routimaton täyttö ulotetaan routarajan alle tai antura eristetään riittävän huolellisesti ja laajalta alueelta. Eristykseen on hyvä käyttää esimerkiksi XPS-levyä.

Anturana toimivan pihalaatan päälle ladotaan pilariharkkoja riittävä määrä ja ne täytetään betonimassalla ja massaan upotetaan raudoitteeksi esim. harjaterästangot sitomaan rakenne kestäväksi. Perustukseen laitetaan tässä vaiheessa myös pilarikengät terassin runkopuita varten.

Terassin runko kannattaa tehdä kunnon materiaaleista

Varsinaisen terassin rakentaminen aloitetaan runkopuista. Runko tehdään riittävän tukevasta kestopuusta, esim. 48*148 tai 48*198 terassin jännevälistä riippuen. Runkopuiden väliin kiinnitetään koolaukset palkkikengillä. Muistathan että kaikissa terassin kantavissa rakenteissa on käytettävä ruostumattomia palkkikenkiä, ruuveja ja muita kiinnittimiä! Koolausten väli riippuu kansilaudan paksuudesta - yleisesti käytetään 600mm jänneväliä.

Kansilaudat kiinnitetään ruuveilla joko laudan päältä tai esim. Camo-menetelmällä laudan sivusta jolloin lautojen pinta jää täysin sileäksi. Kansilaudan valintaan kannattaa kiinnittää huomiota, se on ylivoimaisesti näkyvin elementti terassissa. Kansi voi olla joko puuta tai komposiittimateriaalia. Komposiitin voi asentaa piilokiiinnikkeillä, jolloin kansilautoihin ei tarvitse tehdä reikiä. Komposiitin etuina ovat lisäksi elämättömyys ja se, ettei terassia tarvitse käsitellä millään lailla vaan se kestää vuodet ja sään vaihtelut sellaisenaan.

Terassilaudoissa suosittiin pitkään 95mm leveää lautaa, mutta nykyisin terassilaudat ovat usein leveämpiä. 120 ja 145mm ovat suosittuja ja jos haluaa terassiin näyttävyyttä kannattaa valita 170 tai 195mm leveä lauta. Mitä paksumpi lauta on, sen jykevämmältä se tuntuu. Suurille terasseille suosittelemme 45*195mm lautaa; se on loistava valinta vuosiksi eteenpäin!

Kaiteet, näköesteseinäkkeet, portaat ym. kannattaa suunnitella paikan ja omien mieltymysten mukaan. Näyttävyyttä niihin saa erilaisilla koristerimoilla, esim. suunnikasrimalla tai köysikaiteilla. Muista kuitenkin varmistaa kuntasi rakennusvalvonnasta määräykset esimerkiksi kaiteiden suhteen!