Osta kotimaisesta verkkokaupasta

Meillä maksat turvallisesti

Retkeilyyn ja vaellukseen Carlsonilta

Retkeily ja ulkoilu - laaja valikoima varusteita

Retkeilyyn ja vaelluksille on hyvä hankkia laadukkaat varusteet, jotka löydät nyt Carlsonin verkkokaupasta. Retkeilystä on tullut viime vuosina aikana suosittu harrastus, sillä se tarjoaa niin raitista ilmaa kuin elämyksiä luonnon parissa. Retkeilyvarusteiden on hyvä olla riittävät retkien ja vaellusten vaativuuden mukaan. Tuotteiden kestävyys ja luotettavuus ovat tärkeimpiä matkakumppaneita erityisesti pitkillä vaelluksilla. Olemme valinneet Carlsonin valikoimiin parhaat tuotteet pitkän ammattitaidon ja kokemuksen omaavilta valmistajilta niin, että sinä voit vain poimia niistä juuri sinun käyttötarkoituksiisi sopivat ja nauttia olostasi. Tutustu valikoimiimme ja tilaa varusteet retkeilyyn verkkokaupastamme tai tule osaavan henkilökuntamme palveltavaksi myymäläämme niin valitaan sinulle yhdessä oikeanlaiset tuotteet. 

Retkeily tarjoaa unohtumattomia seikkailuja niin Suomessa kuin ulkomailla. Ei väliä, oletko kokenut vaeltaja vai retkeilyn vasta-alkaja. Luonnosta nauttiminen on mahdollista niin perinteisillä lenkkipoluilla kuin kotimaan korkeimmilla tuntureilla. Suomi tarjoaa retkeilyyn lukuisia luonnonpuistoja sekä retkeilykohteita, joiden vaikeusasteet vaihtelevat. Voit siis aloittaa helposta kohteesta etelän luonnonpuistosta ja kokemuksen karttuessa siirtyä suositulle karhunkierrokselle sekä käsivarren vaelluskohteisiin. Retkesi voivat olla muutaman tunnin tai yhden päivän mittaisia, jonka jälkeen voit kokeilla yhden yön, kahden yön tai jopa viikon vaelluksia. Muista kuitenkin, että merkityt polut ja valmiit reitit ovat varsinkin vasta-alkajille aina turvallisempia.

Retkeilyyn tarkoitettuja varusteita on lukemattomia. Hyvät retkeilyvaatteet ja vaelluskengät eivät ainoastaan riitä, vaan mukana on hyvä olla varusteita ruokailuun sekä yöpymiseen. Varusteiden määrän määrittää retken ja vaelluksen pituus sekä omat henkilökohtaiset tarpeesi. Retkieväät on hyvä suunnitella sen mukaan, mitä itse haluat mieluiten syödä ja mitä on helppo kantaa mukana. Varmistathan, että puhelimesi akku on aina ladattu hätätapauksia varten. Pidemmillä reissuilla on hyvä olla mukana myös varavirtapankki. Älä myöskään unohda vettä!

Rinkat ja reput retkeilyyn

Retkille ja vaelluksille tulee hankkia hyvä reppu tai rinkka. Reppu riittää usein päivän mittaisille retkille, jossa juomapullo, eväät ja ehkä varavaatteet kulkevat hyvin mukana. Hyvä päiväreppu on kooltaan esimerkiksi 20-30 litrainen, mutta pienempikin riittää lyhyille retkille tarpeiden mukaan. Liian isoa reppua voi olla hankala kantaa, ja jos reppu jää puolityhjäksi, tavarat saattavat heilua kävellessä epämukavaksi. Varmista siis aina, että tavarat ovat tiukasti pakattuna esimerkiksi kompressiohihnojen avulla. Hyviä retkeilyreppuja löytyy mm. Haglöfsiltä.

Pidemmille yön yli vaelluksille tarvitset hyvän ja tukevan rinkan. Rinkat ovat keskimäärin 55-80 litraisia, jopa 100 litraisia. Rinkan koko riippuu tavaramäärästä sekä siitä, minkä kokoista ja muotoista rinkkaa jaksat kantaa. Suurta rinkkaa, johon tulee vain vähän tavaraa ja jota ei saa hihnoin pakkautumaan pieneen kokoon, ei kannata ottaa mukaan lyhyille vaelluksille. Pitkät vaellukset taas vaativat suurempia rinkkoja, joissa kaikki tarvittavat varusteet kulkevat tukevasti mukana. Kiinnitä huomiota erityisesti rinkkojen kanto-ominaisuuksiin, sillä ergonomisesti muotoiltu rinkka vähentää selän rasitusta. Rinkassa tulee ehdottomasti olla lantiovyö, jotta sen paino jakaantuu hartioilta myös keskivartalolle. Rinkkaan tulee mahtua teltta, makuupussi ja makuualusta yöpymistä varten.

TUTUSTU MERKKIVALIKOIMIIMME:

Retkeily ja yöpyminen luonnossa

Jos aiot yöpyä luonnossa, valitse itsellesi oikeanlainen teltta, makuupussi ja makuualusta, jotka takaavat hyvät yöunet. Hyvin nukuttu yö varmistaa reissun mukavan jatkumisen myös seuraavana päivänä. Mikään ei ole kamalampaa, kuin kävellä kymmeniä kilometrejä kipeällä selällä ja läpeensä uupuneena. Voit yöpyä luonnossa niin teltassa, laavussa tai retkeilyyn tarkoitetussa riippumatossa. Tutustu esimerkiksi Ticket to the moonin riippumattoihin.

Teltan koon määrittää nukkujien määrä. Mitä suurempi teltta, sitä enemmän sillä on painoa. Muista, että joudut kantamaan telttaa mukanasi koko vaelluksen ajan. Joten vaikka tilava teltta houkuttelisikin, suhteuta se myös muun tavaramäärän painoon. Isommat perheteltat kulkevat hyvin mukana autossa silloin, kun tarkoituksenanne on yöpyä esimerkiksi leirintäalueilla ja tehdä sieltä käsin päivän retkiä lähiympäristöön. Tutustu Fjällrävenin laadukkaisiin telttoihin.

Makuupussin koon määrittää nukkujan pituus sekä kuinka altis on palelemaan. Makuupussiin ei saa jäädä turhan paljon tyhjää tilaa, sillä tiiviimpi pussi varastoi lämpöä tehokkaammin. Iso makuupussi myös painaa pientä pussia enemmän. Tämä pätee niin makuupussin eristysmateriaaliin kuin lämpötila-arvoihin. Talvipussit ovat usein paksumpia ja näin ollen myös painavampia. Ne kuitenkin pitävät nukkujan taatusti lämpimänä taaten hyvät yöunet. Palelu haittaa usein unia niin, että yö on katkonainen eikä syvään uneen pääse pitkäksi aikaa. Kevyet kesämakuupussit sopivat keskikesän retkille, jos sinulla ei ole taipumusta paleluun. Liian kuuma pussi haittaa myös nukkumista, vaikkakin pussia on helppo viilentää avaamalla vetoketjua. Laadukkaat makuupussit valmistaa mm. suosittu Fjällräven.

Makuualusta toimii eristeenä kylmää maaperää vasten sekä tasoittaa maaston epätasaisuuksia. Jos olet tottunut nukkumaan kovalla alustalla, et välttämättä tarvitse paksua patjaa vaan sinulle riittää kevyt retkipatja. Myös makuualustoissa pätee sama sääntö kuin makuupusseissa: mitä paksumpi ja isompi, sitä painavampi. Makuualustan tulee kuitenkin olla sen kokoinen, että nukkuja on kokonaan sen päällä. Hyvä makuualusta retkeilyyn voi olla myös puhallettava tai pumpattava ilmatäytteinen retkipatja. Ne pakkautuvat pieneen tilaan ja voit säätää alustan kovuutta ilman määrällä. Muista kuitenkin, että ilmapatjoihin tarvitaan usein pumppu tai pumppusäkki mukaan!

Retkiruokailu on retken kohokohta

Teitpä sitten päivän mittaisen retken tai pitkän vaelluksen, mikä sen mukavampaa kuin istua mättäälle nauttimaan eväistä tai kokata ruokaa retkikeittimellä. Retkeilytarvikkeista löydät eri kokoiset ruokatermokset sekä termospullot, jotka pitävät ruoan ja juoman pitkään lämpimänä. Tutustu esimerkiksi Stanleyn termoksiin ja ruoanvalmistussetteihin.

Erilaiset retkiruoat on helpompi kauhoa suuhun aterimella. Light My Firen suositut Sporkit (spoon ja fork) yhdistävät haarukan ja lusikan nerokkaasti yhteen. Yleensä haarukkaosassa on vielä pieni sahalaita helpottamaan ruoan pilkkomista. Light My Firelta löytyy myös hyviä retkiruokailusettejä isoille ja pienille retkeilijöille. Erilaiset kuksat ja aterinsetit ovat myös suosittuja retkiruokailuvarusteita. Ekologisia astioita valmistaa mm. suomalainen Kupilka.

Retkiruokailua helpottaa huomattavasti myös puukko tai veitsi, jolla saat tarvittaessa veistettyä tuohisia. Mukaan kannattaa siis varata myös tulukset, tulitikut tai sytkäri, vaikka et nuotiolla tai risukeittimellä valmistettavaa ruokaa kantaisikaan mukana. Hätätapauksessa niiden avulla saat sytytettyä nuotion ja pidettyä itsesi lämpimänä.

Tärkeimmät retkeilyvarusteet

Kun kantolaitteet,retkiruokailu- sekä yöpymisvarusteet on hankittu, muista myös turvallisuus retkeiltäessä. Mukana kannattaa puhelimen lisäksi olla ainakin kompassi sekä alueen kartta tulostettuna versiona, jos puhelimesta pääsee akku loppumaan. Kartan ja kompassin avulla pääset jo pitkälle, mutta muista ehdottomasti varata mukaasi myös taskulamppu tai otsalamppu. Erityisesti syksyisin pimeys pääsee helposti yllättämään, eikä ilman valoa vaeltaminen ole kenellekään mieluisaa puuhaa. Myös kartan ja kompassin lukeminen ilman valoa on asteen haastavampaa touhua.

Mukana kannattaa aina olla myös pieni ensiapupakkaus, josta löytyy sideharsoa ja laastaria sekä tarvittaessa vaikka hätäpilli. Näin sinut löydetään helposti pimeästäkin metsästä jos esimerkiksi nilkan nyrjähdyksen takia et pääse liikkumaan.

Älä kuitenkaan pelästy retkeilyn vaaroja. Helpoilla luontopoluilla on usein paljon muita retkeilijöitä joten apua on varmasti helposti saatavilla, jos syystä tai toisesta matka keskeytyy. Lisäksi seuraamalla merkittyjä polkuja et pääse eksymään helposti. Kunhan muistat retkeilyssä noudattaa aina omaa taitotasoasi sekä pidät huolen yhteydenpitolaitteista, pärjäät varmasti hyvin!