Osta kotimaisesta verkkokaupasta

Meillä maksat turvallisesti

Yli 100 €:n tilauksissa toimitus Smartpostiin 0 €  (arvo 6,90)

Tähän nousee talo Carlson

HEINÄKUU 2018

Ihmettelyä ja AHAA-elämyksiä

Olen monta kertaa muiden kirjoittamia raksablogeja lukiessani ihmetellyt miksi päivitykset vähenevät projektin lopun häämöttäessä. Ja vielä kaikkein mielenkiintoisimmassa vaiheessa. Eikö niitä muka jaksa päivittää? Ihme homma..

Kunnes sitten oivalsin, että juuri näin kävi meillekin. Koettuani sen kuuluisan "AHAA-elämyksen", ymmärrän nyt myös oikein hyvin miksi. Loppuvaiheessa päätöksiä ja aikaa vieviä työvaiheita on niin etteivät viimeiset voimanrippeet millään meinaa riittää blogin päivittämiseen. Rahatilannetta on laskettava päivittäin ja säästettävä mistä pystyy.

Työmaalla on samaan aikaan porukkaa kuin kissan mahassa, jottei meinaa itse bloggarikaan sekaan sopia - on  kalusteasentajaa, putki- ja sähkömiestä, kirvesmiestä, pihan laittajaa ja vastaavaa mestaria. Ja kaikilla kysymyksiä.

Edellä mainitun lisäksi bloggarin rouva on kutsunut kaikki kynnelle kykenevät kaverit kylään joten kaiken pitäisi olla edes sinne päin parissa päivässä. Niin se vaan blogin kirjoittaminen tämän kaiken keskellä tuppaa unohtumaan. Ja siinä sivussa myös yöunet.

Mukavuudenhaluisen (kuulinko jonkun sanovan laiskan?) miehen unelmia ja kullanarvoisia vinkkejä

Mutta työmaalla on tapahtunut paljon. On asennettu lattiaan Pergo-laminaatti joka tuntuu kyllä  tosi kestävältä. Työmiehet kävelivät eteisessä jatkuvasti hiekkaisilla kengillä ja pelkäsin että lattia menee tästä pilalle. Onneksi yhtään naarmua ei tullut. Lattian ulkonäön voitte itse arvostella kuvasta, maisema ainakin on kohdallaan.

Integroidut AEG kodinkoneet

Keittiöksi valittiin Toivekeittiöiden tammiviiluinen keittiö integroiduilla AEG-kodinkoneilla. Onneksi kirvesmies suositteli keittiön tason leventämistä 60 cm:stä 90 cm:iin. Tämä toi tosi paljon lisää kokkaustilaa (ks. kuva) ja ruokailutilan puolelle saatiin 30 cm syvät astiakaapit. Tämä tuplasi keittiön säilytystilat joita ei koskaan voi olla liikaa.

Samoin AEG:n SWB66001DG viinikaappi asennettiin ruokailutilan puolelle. Näin isännän ei tarvitse edes takapuoltaan penkistä nostaa uutta viinipulloa kurotellessaan. Ihanan laiskaa!

Tiskikoneeksi tuli AEG:n comfort lift-toiminnolla oleva FSE63806P jonka alataso nousee täyttöä varten ylätason rinnalle. Tykkään kyllä kovasti tästä ominaisuudesta.

Ja tässä vaiheessa on jälleen koittanut aika jakaa kullanarvoinen vinkki "tee-se-itse" -tyypeille ja rakentajakollegoille: Muistakaa ottaa asennus keittiötoimittajan kautta!

Me ”säästimme” asentamalla itse ja loppujen lopuksi meidän jäljiltämme keittiötä nostettiin 5 cm, kiinnitettiin kunnolla seinään ja laitettiin paikalleen välistä unohtuneet osat. Kaikkiaan keittiö siis kasattiin kolmeen kertaan. Se jos mikä oli kyllä halpaa ja tehokasta. Mutta opettavaa.

Pergo laminaatti

Lattiamateriaaliksi valittiin kestävä Pergo laminaatti.

Jossain on kirkko keskellä kylää - meillä reikä keskellä taloa

Takka (Nordpeis Ronda) asennettiin olohuoneeseen ikkunarivin keskelle ja hormista kehkeytyikin varsinainen ongelma.

Hormissa pitää olla talon rakenteen vuoksi mutka välipohjassa ja tämä taas aiheuttaa omat suurehkot haasteensa.

Jotta hormin rakenne täyttää paloturvallisuusmääräykset, on välipohjan oltava tuulettuva. Välipohjan reiän (joka on siis olohuoneen katto ja vanhemman tytön lattia) täytyy olla riittävän suuri jotta tuulettuminen tapahtuu oikein.

JA KUN tähän soppaan vielä lisätään liian lähellä oleva yläkerran lattialämmityksen putki - ovat tätä kokonaisuutta käyneet vuoronperään ihmettelemässä niin Schiedelin hormiedustaja, paloviranomaiset kuin nuohoojakin.

Ja meillä on puolen metrin reikä keskellä taloa!

Lopullista varmuutta asiaan ei ole vielä saatu joten takkaa ei käytetä. Onneksi on lämmin kesä.. Kaikki osapuolet ovat kyllä olleet erittäin avuliaita ja ystävällisiä, siitä kiitos kaikille.

Hormi Schiedel Permeter Smooth

Hormi Schiedel Permeter Smooth odottaa vielä lähtölaukaisulupaa..

Kiitos hellekesälle - ja ohjekirjoille, joita kantapään kautta opin lukemaan..

Niin, se lämmin kesä. Koska inhoan vedon tunnetta halusin viilennysjärjestelmäksi ilmanvaihtokanavien kautta tulevan ratkaisun puhallinkonverterin sijaan.

Kävimme asiaa läpi Uponorin Antti Haikan kanssa ja hän ehdotti lattiaviilennystä. Siinä maalämpöpumppu työntää kesällä viileää vettä kuivien tilojen lattioihin. Vaikka lämpötilaero sisäilmaan ei ole kuin muutamia asteita on viilentävä pinta suuri - eli meidän tapauksessa yli 150 neliötä. Näin viilennykseen saadaan riittävä teho yhdessä iv-kanaviin laitettavan jäähdytyksen kanssa.

Myönnettäköön, että järjestelmästä tuli asennuksen puolesta hieman hintava - mutta on se kyllä hyväkin. Lattia ei tunnu kylmältä mutta sisäilma pysyy miellyttävän viileänä.

Ilmanvaihto järjestettiin Vallox 145-koneen avulla. Kanaviksi valittiin Uponorin eristetyt kanavat jotka ovat välttämättömät silloin kun jäähdytys hoidetaan normaalin ilmanvaihdon kautta. Iv-koneen eteen laitettiin erillinen viilennyspatteri joka ajaa iv-koneeseen kylmää ilmaa. Näin kylmä ilma tulee huoneeseen normaalien ilmanvaihtoventtiilien kautta ja vedon tunne on huomattavasti muita ratkaisuja pienempi. Ainoa ikävä piirre järjestelmässä on naksuva magneettiventtiili joka paukkuu eteisessä yötä päivää mutta eiköhän siihenkin löydetä ratkaisu.

Sauna Harvia Solide

Sauna Harvia Solide 2. Mukava kun mökkimatka on noin 10 metriä..

Poreallas parvekkeella

Näkymä porealtaalta (Carlsoniltahan näitäkin saa) Kallavedelle - ja sielu lepää!

Laiturin asennusta

Savorak:in pojat asentamassa laituria. Kätevä peli, koko hommaan meni vain kolme tuntia.

Ilmanvaihdosta ja jäähdytyksestä voisi kirjoittaa vaikka kokonaisen oman blogin mutta jokaisen kannattaa itse tutustua aiheeseen ja miettiä ratkaisu kohteen, tarpeen ja kukkaron mukaan.

Tietysti alussa oli pieniä säätöhommia ilmastoinnin kanssa, kuka sitä nyt ohjekirjaa lukisi?!

Muutaman päivän jälkeen aloin ihmettelemään säätöpaneelin lukemia. Lämpöpumppuun sisään tuleva ilma +13 astetta viilennyspatterin jälkeen, pumpulta huoneisiin lähtevä reilusti yli 20.

Pähkinänkuoressa siis: jäähdytys jäähdytti ja lämmöntalteenottokone lämmitti saman ilman ennen kuin se tuli taloon. Kertakaikkiaan mahtava suoritus - saattaa ehkä näkyä sähkölaskussakin…

Ensi kerralla päivitystä kylppäristä, ovista, listoista ja muusta viimeistelystä. Ja parista "spontaanista" sattumuksesta.

Aulan katto

Lähikuvassa aulan katto, 70 mm lämpökäsitelty haapa STS.

Väliovi

Välioviksi valittiin Jeld-Wen tammiviiluiset ovet valkoisilla karmeilla.

Allu

Älkää edes kysykö.. Ei tullut "Yläkerran Ylermiä" vaan tuli Allu. Pitihän sille Alakerran Armille kaveri saada..