Osta kotimaisesta verkkokaupasta

Meillä maksat turvallisesti

 Nouda ilmaiseksi myymälästämme

Tähän nousee Talo Carlson

Kodin tekee CarlsonKodin tekee Carlson

Talo Carlson

Pääsuunnittelija Mari Piipponen, arkkitehti SAFA
Arkkitehtisuunnittelu Mari Piipponen, arkkitehti SAFA ja Sami Mukkala, arkkitehti SAFA
Vastaava mestari Jukka Latikka
Lvi-suunnittelija ja -vastaava Jorma Kauppinen Lvi-Planor Oy
Lvi-työt Putki-Aku Oy
Lvi-palvelu J.Turunen
Sähkösuunnittelija ja -vastaava Ilkka Kosonen ja Jori Markkanen, AH-talotekniikka Oy
Sähkötyöt Savon Tehosähkö Oy
Talopaketti Sami-talot
Sauna Harvia Oy
Sisustussuunnittelu Mari Ukkonen Oy Carlson

Tähän nousee Talo Carlson

”Talo Carlsonia” Kuopion Saaristokaupunkiin rakentaa 4-henkinen perhe: Isä Antti, äiti Satu, kaksi kouluikäistä lasta sekä 6-vuotias raksakoira Armi. Ennen Savon maisemiin muuttamistaan on perhe asunut sekä Sisä-Suomessa, että rannikolla. Järvi aina ollut perheelle, erityisesti Antille tärkeä elementti – siitä(kin) syystä asettuminen Kallaveden hulppeisiin maisemiin on tuntunut varsin mieluisalta ja mikä hienointa, perheen yhteinen unelma rannalla sijaitsevasta talosta on vihdoin toteutumassa!

Ensimmäistä kertaa ei tämä perhe talonrakennuspuuhissa ole. Aikanaan on rakennettu yksi omakotitalo Klaukkalaan ja sen päälle lukuisat remonttihommat niin omissa kuin ystävien projekteissa. Rakentamisen kiehtova maailma on tullut tutuksi myös työkuvioiden kautta – Antti työskentelee rautakaupassa, Satu puolestaan on infra-alan suunnitteluinsinööri.

Rakentajan blogissa seuraamme tämän spontaanin perheen rakennusprojektia alkaen syksyn 2016 lounashetken päähänpistosta aina talon valmistumiseen saakka. Talo Carlsonin ”laskettu aika” on tänä kesänä.

LOKAKUU 2016

Pizzaa ja pikapäätöksiä

Niin kuin meillä suuret asiat yleensäkin, lopullinen päätös oli täysin spontaani eikä tullut vähiten meille itsellemme yllätyksenä. Olimme joskus kuukausia aiemmin pistäneet aivan ohimennen merkille että kaupungilla on tarjolla rantatontteja Kuopion Saaristokaupungissa, nimerkillä "Ikuinen unelma rantatontista".

Eräänä lokakuisena torstaina syksyllä 2016 istuimme vaimon kanssa lounaalla paikallisen hypermarketin kahvilassa klo 11.15 (kyllä, tuo kellonaika piirtyi ikiajoiksi mieleeni) kun asia jostain syystä putkahti keskusteluun. Muistimme että tarjousaika niissä tonteissa loppuu aivan kohta, klo 12. Satu heitti siihen että: ”Pitäisikö ihan huvikseen tehdä tarjous rantatontista?” Siihen minä sen enempää miettimättä, että joo, tarjotaan!

Äkkiä siitä sitten kauhottiin lautaset tyhjiksi ja suunnattiin juoksujalkaa kymmentä vaille kaksitoista kaupungin virastotalolle etsimään tarjouskaavakkeita. Saimme kuin saimmekin tarjouksen tehtyä kahta minuuttia vaille määräaikaa. Virastotalolta poistuessamme ihmettelimme että kuinka meille TAAS kävi näin (muista spontaaneista perheemme sattumuksista saatan tässä blogissa tehdä mainintoja myös tuonnempana, aina sopivan tilaisuuden tullen..)

Muutaman viikon kuluttua kolahti koko perheen yllätykseksi postiluukusta tieto, että tarjouksemme on hyväksytty ja olemme täten onnellisia Kallaveden rantatontin omistajia!! Hetkisen hämmentyneinä tätä ilouutista sulattelimme – ja päätimme laittaa hihat samantien heilumaan! Arjen realiteetit tosin astuivat hieman myöhemmin kuvioon vanhan asunnon pitkittyneen myyntiajan sekä kaupungin lupahakemusrumban muodossa - mutta rakentajan innostusta ne eivät saaneet laantumaan!

Alkutilanne - tontti ostettu

Oma rantatontti on nyt tosiasia.

Näkymä itään Kallavedelle

Näkymä itäiselle Kallavedelle.

Tontti raivattu

Isäntä ite - ja tilukset.

HELMIKUU 2017

Faktaa & fiktiota eli liito-oravia ja rakentajan unelmia

Tontin kohdalla on kapea, vain noin 40 metrin levyinen salmi mutta näkymä järvelle on - juurikin tästä johtuen - kerrassaan erinomainen.

Tämä tosiasia tulisi vaikuttamaan suuresti myös talon suunnitteluun, sillä jos ikkunat olisivat suoraan vastarannalle, olisi ikkunasta avautuva maisema vastarannan saaren kuusikko (EI HYVÄ).

JOS TAAS taloa saataisiin käännettyä himpun verran vasemmalle, olisi näkymä suoraan järvelle (MAHTAVAA!!).

Huhtikuu 2017

Näkymiä Kallavedelle voi jo hahmotella.

Istuimme Sadun kanssa alas miettimään millainen tästä unelmiemme rantatalosta tulisi. Halusimme modernin talon, mutta kustannussyistä ei kuitenkaan teknisesti liian haastavia ratkaisuja. Koska tontti on omakotialueella ja halusimme ehdottomasti esteettömän näkymän järvelle, tulisi talon olla pitkä ja kapea ulottuen aivan rakennusalueen reunalle. Kaikki oleskelutilat halusimme myös mahdollisimman lähelle rantaa. Siinäpä meidän toiveet ja seuraavaksi pitikin keskittyä tontin mukanaan tuomiin ”kylmiin faktoihin”.

  1. Kaava määräsi kaksi kerrosta ja porrastetun alakerran.
  2. Kyseinen ranta on liito-oravien liikkuma-aluetta (kaavamerkintä VL7) joten se täytyy pitää ennallaan. 

Aiemmin mainitsemani talon sijainti tonttiin ja järvinäkymiin menikin lopuksi aivan eri lailla kuin itse ajattelimme, ja tässä astui kuvaan onneksi arkkitehdin osaaminen. Talo käännettiinkin vasemman sijaan oikealle - mutta huonejärjestyksen myötä katselusuunta oli juuri niin päin että Etelä-Kallaveden suuri selkä on parhaimmillaan olohuoneen ikkunasta katsottuna. Kolme HURRAA-huutoa jo tässä vaiheessa upealle arkkitehdillemme!

KESÄ 2017

Kustannustehokasta ja käytännöllistä - mutta myös ripaus arjen luksusta

Tilaa tarvittiin seuraavasti: Kolme makuuhuonetta, vierashuone sekä Sadun työhuone. Mietimme myös monia muita erilaisia tilaratkaisuja, mm. kattoterassia, mutta luovuimme niistä hankalan ja kalliin rakenteen vuoksi. Aivan, spontaani ajattelutapa ei suinkaan sulje pois käytännöllisyyttä..

Itse talon halusimme puurakenteisena ja -verhoiltuna. Ja koska rakentaminen tapahtuisi talvella, jäi pitkästä tavarasta rakentamien heti alkuun pois varteenotettavista vaihtoehdoista. Kaksikerroksisen, perustuksista kattoon rannan puolelta noin yhdeksän metriä korkean talon rungon rakentaminen talviaikana olisi kamala urakka.  Vaikka kustannukset haluttiin pitää mahdollisimman kohtuullisena, kahteen asiaan halusimme kuitenkin sijoittaa:

  1. Yläkerran parvekkeelle haluttiin iso ulkoporeallas. Tähän ei ole mitään järjellistä ja perusteltua syytä, mutta se oli melkein suunnittelun lähtökohtana ;-) 
  2. Koska aurinko paistaa taloon sisälle suurimman osan päivästä, aamusta myöhäiseen iltaan saakka, myös taloon asennettavaan viilennysjärjestelmään haluttiin panostaa. 
Pohjapiirros_krs_1

Avain onneen = Ammattitaitoinen arkkitehti

Meillä kävi suunnaton onni, kun saimme talon suunnittelijaksi Sadun entisen työkaverin, Mari Piipposen. Myös hänen miehensä Sami (arkkitehti hänkin) oli mukana ideoimassa. Todella kullanarvoinen parivaljakko!

Pidimme talon suunnittelun tiimoilta useita palavereita talven 2016-2017 aikana ja päädyimme kuvan mukaiseen pohjaan, jossa seuraavat asiat toteutuvat:

  • Laadukas ja selkeälinjainen talo, kustannustehokkuus mielessä pitäen.
  • Yksinkertainen muoto eli talossa on mahdollisimman vähän kulmia.

Ilmeen lisäämiseksi päätimme lisätä erilliset seinäkkeet joten itse talo jää ”syvennykseen” niiden sisälle. Tästä tuli yllättävän kallis ratkaisu, erityisesti verhousten kiinnittämisen vaatiman suuren työn vuoksi. Toisaalta ulkonäkösyistä ne puolustavat paikkaansa. Tämänhetkisellä tiedolla ja kokemuksella etsisin kuitenkin jonkin toisen, edullisemman ratkaisun nimenomaan kustannussyistä. 

Pohjapiirros_krs_2

ELOKUU 2017

Painajaisia, unettomia öitä - ja yllättävä kymppitonnin säästö

Pitkän käytävän avulla olohuone, ruokailuhuone, keittiö ja lasten makuuhuoneet yläkerrassa saatiin lähelle järveä. Pitkä käytävä aiheutti minulle kuitenkin monta unetonta yötä, lähinnä leveytensä vuoksi. Koska neliöitä pyrittiin säästämään kustannussyistä, oli käytävä ensin piirretty kapeana, normaalien rakennuskäytäntöjen mukaisena. Mielestäni tila näytti mallinnuksessa liiankin kapealta ja heräsin useana yönä mittailemaan käytävän riittävää leveyttä. 

Vanhassa talossamme rappukäytävän kokonaisleveys oli kaksi metriä ja vietin useita keskiyön tunteja viritellen käytävän jatkoksi olohuoneen puolelle lisäpaloja pahvista jotta näkisin tulevan käytävän todellisessa muodossaan.

Ehkä neljäntenä yönä sain viimeinkin päätettyä että oikea leveys on noin puoli metriä suunniteltua leveämpi. Tällä saataisiin aikaan riittävä avaruuden tuntu. Tämä tietysti levensi koko taloa sen puoli metriä. Tämä ja muutamat muut muutokset mm. olohuoneen koossa suurensivat talon pinta-alaa ehdottomana maksimina pidetystä 170 neliöstä yli 190 neliöön. Jo tässä vaiheessa tiesin että tavoittelemaamme budjettiin emme missään tapauksessa tulisi pääsemään. Käsi ylös ne rakentajat, jotka alkuperäisessä budjetissa pysyvät?

Havainnekuva_2

Eteisaula tulee olemaan täyskorkea ja koko aulan toinen seinä on ikkunaa joten valo saadaan kulkemaan läpi koko talon.

Olohuone porrastettiin kaavan mukaisesti vajaan metrin alemmaksi kuin muu alakerta ja tilaan valittiin 3290 mm korkeat, näyttävät ikkunat Pihlan valikoimista. Koska yksittäisen ikkunan koko ei ylitä kuutta neliötä, voitiin käyttää vakioikkunoita. Tämä tuo helposti jopa kymppitonnin kustannussäästön.

Sauna ja pesutilat olisi haluttu alakertaan mutta päädyimme kuitenkin sijoittamaan ne yläkertaan. Tällä toteutuksella saimme aikuisille ja lapsille tehtyä ihan "omat kerrokset".

SYYSKUU 2017

Autotalli ja rantasauna (?!) - jokohan lähtee projekti lapasesta..

Halusimme myös kahdelle autollemme lämpimän tallin. Tämä tuottikin sitten jo ongelmia kapealla tontilla. Taloa ja tallia pyöriteltiin tontilla useita viikkoa ja viimein suunnittelija-Mari löysi ratkaisun jossa talo ja autotalli mahtuivat tontille.

Talli on hieman ”sisäänpäin” kulmittain taloon nähden ja itse epäilinkin kovasti, saako auton oikeasti ajettua talliin. Onneksi vaimoni Satu on alan ammattilainen ja mallinsi ajoväylän – todeten samalla minulle mieltäylentävästi, että ”JOPA SINÄ saat auton ajettua helposti talliin”.

Satu on suunnitellut työnsä puolesta kulkuväyliä ja kääntöalueita mm. lentokentille, joten päätin uskoa ajoreitin kelvollisuuden. Saa nähdä sitten miten käytännössä..

Myös terassi asettuu rakennusalueen reunan mukaisesti vinoon taloon nähden. Vino on päivän teema – mutta se selvästikin toimii! 

Julkisivupiirrustukset

3D mallinnos - SUOSITTELEN!

Talo 3D- mallinnettiin ja sitä pystyi vääntelemään ja kääntelemään melkein miten päin vain mielensä mukaan. Tämä on ehdottomasti hintansa arvoinen asia! Kaikki talon tilat pystyy kulkemaan läpi ”asukkaana” ja huonetilojen käytännöllisyyden sekä koon näkee mallista tosi hyvin. Suosittelen lämpimästi!

Jossain kohtaa suunnitteluvaihetta homma lähti ihan lopullisesti lapasesta ja tontille haluttiin myös rantasauna, kun kerran kaava sen sallii. Kyselimme naapureilta mitä heidän hienot rantasaunansa olivat maksaneet ja totesimme ajatuksen sellaisenaan mahdottomaksi.

Satua ja minua viehätti ajatus mökkisaunasta joten päädyimme etsimään yksinkertaisempaa toteutustapaa. Kävimme läpi monta vaihtoehtoa ja ulkonäkösyistä päädyimme Harvia Solide 2 pihasaunaan jossa on saunan lisäksi pukuhuone ja katettu terassi - johon ajattelimme laittaa Kotakeittiön kesän herkkuhetkiä eli makkaranpaistoa ja kalan loimutusta varten.

Havainne
Tonttiliittymän teko

Yllätysten sarja jatkuu - sisäänpainunut liitos.

Maan vaihtoa.

Maanvaihdoista tuli melkoinen budjettiylitys.

Anturan teko aloitettu

Anturit päivässä Lakka-anturamuoteilla.

LOKAKUU 2017

Kodin tekee Carlson - rautakaupan perusvalikoimasta kaikki tarvittava

Kustannustason pitämiseksi kohtuullisena haluttiin pitäytyä rautakaupan perusvalikoimassa - ja koska rakentaminen tapahtuisi talvella, päädyttiin seuraaviin ratkaisuihin:

  • Talopaketiksi valittiin Sami-talot, ulkoverhous ja vesipellit asennettuna sekä räystäslaudat. Sami-talo on täysin muokattavissa sillä elementit tehdään käytännössä ikkunoiden ympärille.
  • Perustus päätettiin toteuttaa Lakka-muottiharkoilla. Ne liimataan paikalleen ja täytetään 1,5 m korkeuteen asti yhdellä valulla.
Samitalo-logo

Rakennuslupa tuli viimein lokakuussa 2017 ja hihat käärittiin heti loka-marraskuun vaihteessa. Perustuksia kaivamaan tuli Ahti Savolainen ja kivitöihin hommaan erikoistuneet kirvesmiehet. Kaivaminen aloitettiin hyvän sään vallitessa ja homma tuntui edistyvän hienosti.

Perustustöissä tulivatkin sitten tähän asti suurimmat ja ylivoimaisesti kalleimmat yllätykset. Kun pohjia oli kaivettu pari päivää, sain puhelun vastaavalta mestarilta ja uutiset olivat huonoja. Perustukset jouduttaisiin kaivamaan huomattavasti suunniteltua syvemmälle.

Vaikka pohjatutkimukset oli tehty huolellisesti näitä yllätyksiä voi näköjään aina sattua. Talon keskeltä kova maa oli toista metriä tutkittuja kulmia alempana, joten perustusten korkeus muuttui suunnitellusta kuudesta kerroksesta 12:een kerrokseen. Tämä tarkoitti sekä lisätyötä että myös hirvittävän paljon lisää täyttömaata. Maat tulivat Ruduksen kautta ja olimme kyllä tyytyväisiä toimituksiin, tavara tuli aina ajallaan eikä virheitä sattunut.

Autotallin alta löytyi yllätyskallio

Autotallin alta löytynyt yllätyskallio toi melkoisen yllätysloven myös budjettiin.

Raksakoira Armi

Saanko esitellä, raksakoira Armi. Äärimmäisen tärkeä moniosaaja tässä(kin) projektissa.

Sokkeli tehtiin Lakka muottiharkoilla marraskuussa 2017
Pihla-ikkunat laitettiin tehtaalla valmiiksi Sami-talon elementteihin
Julkisivuikkuna

Yllätyksiä ja spontaania rahanmenoa

Eikä tässä vielä kaikki! Kaivinkonekuski Ahti soitti autotallin keskeltä löytyneestä ”pikkukivestä” todeten rauhalliseen tyyliinsä, että ”Kyllä tämä on peruskallio, ei heilu mihinkään 24-tonnisella koneella” ja kysyi että kutsutaanko paikalle pommimiehet.  Eihän siinä muu auttanut. Ei muuta kuin tärinäanturit naapurin seiniin ja räjäytystyöt käyntiin.

Siinä vilahti taas muutama tuhatlappunen ”melkoisen spontaanisti”. Homma kyllä sujui oikein tehokkaasti ja sukkelasti joten tästä ei onneksi sen suurempia viivästyksiä aiheutunut.  Pohjatutkimukset oli taas tehty kulmista ja keskelle oli jollain ilveellä mahtunut lähes pystysuorassa oleva kalliopaasi joka ylettyi lähes maan pintaan asti. Luonto näytti jälleen kerran voimansa ja yllätyksellisyytensä.

Sydäntä kylmäsi joka kerta kun postilaatikkoon oli ilmestynyt Ruduksen lasku. Vaikka tuotteet olivat sinänsä edullisia, kului routimatonta maa-ainesta tässä projektissa niin paljon että hirvitti.

Viikon työn jälkeen tasainen patja oli valmis ja voitiin aloittaa anturan teko. Tämä kävikin ERITTÄIN sukkelasti, yhdessä päivässä Lakka-anturamuoteilla. Muotit leikattiin haluttuun muotoon ja liitettiin toisiinsa, tämän helpommaksi ei anturan teko juuri voi tulla. Pilarianturat tehtiin yli jääneistä anturamuotin paloista odottamaan asennusta.

MARRASKUU 2017

Sokkelit soikoon!

Sitten vaan kuparit talon ympärille ja sokkelin tekoon! Koska oli jo marraskuu, päädyimme Lakan muottiharkkoon jo sen monipuolisuudenkin vuoksi - valu tapahtuu kertaheitolla ja harkkojen liimaamisen voi tehdä myös pikkupakkasella. Muottiharkon negatiivinen puoli on sen paino mutta toisaalta rakenne on erittäin tukeva ja helppo toteuttaa.

Sokkeli oli tehty parissa viikossa ja sitten koitti ensimmäinen valupäivä. Sokkelit valettiin kahdessa osassa, jälkimmäisessä valussa oli myös autotallin perustukset. Tässä yhteydessä päätimme myös että lattian valu tehdään vasta kun talopaketti on ylhäällä. Oli jo marraskuu ja säät olisivat voineet aiheuttaa huomattavat hankaluudet. Tästä syystä talopaketista pudotettiin pois sisäkipsilevyt ja päällimmäiset villat. Valusta tuleva kosteus saattaa joissain tapauksessa aiheuttaa kosteusongelmia kipsilevylle ja sisimmille villoille.

Sokkeli tehtiin Lakka muottiharkoilla

Sisätäyttöjen jälkeen (taas meni tavaraa kahdella rekalla peräkanaa!) paikalle tulivat jo talotehtaan asentajat. He laittoivat alaohjauspuut paikalleen. Tässä vaiheessa saimme jo ensimakua tulevasta lumitalvesta. Ensimmäiset isommat lumityöt tehtiin juuri ennen talopaketin tontille tuloa.

Oodi Sami-talolle - talopaketti saapuu

Vihdoin koitti hartaasti odotettu päivä jolloin talopakettimme toimitettiin tontille. Ensin asennettiin alakerta. On kyllä mahtava katsoa kun elementit asennetaan paikalleen ja näkyvissä on valmista ulkopintaa.

Talon värit valittiin rantaan jäävien puiden väreistä; valkoinen ja ikkunanpielien harmaa koivuista ja tehostevärinä toimiva ruskea rantaa koristavista männystä.

Sami-talon ammattitaitoinen ja joustava porukka pystytti talopaketin sellaisella saumattomalla yhteistyöllä ja sujuvuudella, ettei sitä voinut vierestä kuin ihailla ja ihmetellä.

Samaan hengenvetoon esitettäköön vielä oodi Kodintekijälle. Kuivalaisen Jarkko on hoitanut kohteemme sisätyöt tähän mennessä sellaisella pieteetillä ja varmuudella että itseltäni on niiden suhteen ollut kaikkinainen huoli pois - heti ensitapaamisesta lähtien. Projektinjohtokyky on tällä huipputekijällä täyden kympin luokkaa, sanon minä.

Ensimmäinen kerros
Toinen kerros

Lunta tupaan - kirjaimellisesti

Alakerran asennus kesti päivän ja elementtien suoristusten jälkeen seuraavalla viikolla tuli yläkerta. Ja mahtava lumisade! Kattoa ei tietenkään ollut vielä metriäkään paikallaan, vain kattoristikot. Lunta tuli puolentoista viikon aikana yli puoli metriä!

Koska lunta ei kannata päästää kertymään talon sisälle teimme useita kertoja kolmen tunnin lumityöt talon sisällä. Arvatkaa turhauttiko! Kaikki illat ja yöt vietimme laatuaikaa lumitöissä ja kännykästä katsotut säätiedotukset alkoivat muistuttaa painajaista..

Vaikka kuinka yritimme pitää pohjan puhtaana, kertyi pohjalle noin 10 senttiä jäätä jonka sitten hakkasimme sentti sentiltä pois suojakelin tullessa. Fiilikset voitte vain arvata…

Mutta kuten me kaikki hyvin tiedämme, on jokaisella pilvellä kultareunuksensa - lattian valua ei vielä oltu tehty joten vahinkoja ei onneksemme päässyt syntymään.

Lumitöitä talon sisällä
Telinetyötä riitti

Telineet vuokrattiin Rak-välinevuokraamo Lyytiseltä. Heillä oli vielä varastossa isompia määriä Haki-telineitä. 

Päätykolmioiden ja räystään asennusta

Räystäänaluset tulivat tosi kätevästi elementteinä jolloin ne nostettiin paikalleen talopaketin kasaamisen yhteydessä. 

Lopullinen muoto hahmottuu

Talon lopullinen muoto alkaa hahmottua, parvekkeet ja ulkoverhoukset saadaan paikalleen. Osa pilareista näyttää turhan massiivisilta joten todennäköisesti ainakin toinen parvekkeen pilari tullaan vaihtamaan teräksiseen.

Vaan tähän palataan seuraavassa postauksessa, näkemiin tältä erää!

Lopullinen muoto hahmottuu