Osta kotimaisesta verkkokaupasta

Meillä maksat turvallisesti

Yli 100 €:n tilauksissa toimitus Smartpostiin 0 €  (arvo 6,90)

Savustimet

Savustimet kaikille hyvän ruoan ystäville

Savustimet, kuten loimusavustimet, sähkösavustimet, kaasusavustimet ja pellettisavustimet, antavat kesäiselle ruoanlaitolle oman säväyksensä. Savustaminen vaatii aikaa ja kunnolliset välineet, mutta se palkitsee mehukkaalla lopputuloksella. Tutustu Carlsonin savustinvalikoimaan ja tilaa oma savustin helposti verkkokaupastamme.

11 tuotetta

Nousevaan järjestykseen
/ sivu

Savustus on kiireetöntä kokkaamista ja rentoa oleskelua. Savustus on ruoan valmistustapa, jossa ruoka kypsennetään nimensä mukaisesti savustamalla. Savustaminen sopii myös ruoan säilömiseen. Savun sisältämät eri kemikaalit yhdessä lämmön ja raaka-aineen kuivumisen kanssa parantavat huomattavasti elintarvikkeen säilyvyyttä.
Savustuspöntöt toimivat savupuruilla, joista muodostuu ruoan maustava savu. Purua kannattaa annostella tarkkaan, sillä liian vähäinen määrä savustuspurua jättää savun maun miedoksi, kun taas liiallinen määrä purua saattaa syttyä palamaan. Varmista aina, että purut ovat kosteita. Savustuspalat on valmistettu usein lepästä, mutta eri aromeja kannattaa testata omenapuusta, tammesta, hikkorista ja kirsikkapuusta valmistettujen savustuslastujen avulla. Savustamiseen soveltuu lähes mikä tahansa puulaji, kunhan se on kuivaa eikä käsiteltyä tai pihkaista. Voit myös sekoitella omia savulastusekoituksia ja testata, mikä tuo sinulle maukkaimman lopputuloksen. Savustuslaatikkoa ei kannata ahtaa liian täyteen, sillä se tekee tuloksesta epätasaisen ja pidentää kypsymisaikaa.

Erilaisia savustimia

Savustustapoja ja savustimia on runsaasti sähkösavustimista loimusavustimiin, kaasusavustimiin, pellettisavustimiin ja savustuslaatikoihin. Loimusavustimia käytetään paljon esimerkiksi kalaruokien valmistamiseen. Savustaminen on helppoa, siistiä ja nopeaa. Loimusavustimella et joudu ottamaan huomioon säävarausta, sillä suojatun tulitilan ansiosta savustimen käyttö on turvallista joka säällä. Esimerkiksi Harvian loimusavustin valmistaa herkulliset ruoat loimuttamalla, savustamalla, hiillostamalla tai hauduttamalla.

Sähköllä toimiva savustin on käytännöllinen ja helppokäyttöinen valinta. Sähkösavustimessa on usein oma ritilä tai muu paikka savustuslastuille. Sähköpöntöissä on sähkövastus, joka antaa tasaisen lämmön. Erillinen ritilä tarjoaa paikan ruoalle ja alla oleva rasvapelti tekee kokkailusta siistiä. Sähkösavustimen etuna on myös vähempi savun määrä, jolloin se soveltuu paremmin esimerkiksi rivitalon pihaan. Tutustu esimerkiksi Mustangin sähkösavustimeen.

Kaasusavustin toimii nimensä mukaisesti kaasulla. Kaasusavustimissa lämpötilaa on helppo säätää nestekaasun avulla. Polttimet takaavat tasaisen lämmön sekä savuntuoton. Kaasusavustin toimii erilaisilla puruilla, lastuilla ja briketeillä, joille on oma paikkansa. Mustangin Kymi kaasusavustimessa puruastia ja poltin on omassa tilassaan, jotka voidaan avata savustuksen aikana, ilman että lämpötila laskee varsinaisessa savustustilassa.

Pellettisavustin tai pellettigrilli mahdollistavat suoralla ja epäsuoralla lämmöllä grillaamisen. Pellettisavustimessa käytetään polttoaineena elintarvikekäyttöön hyväksyttyjä pellettejä. Pelletit sijoitetaan erilliseen säilytyskoteloon, josta syöttöruuvi siirtää tarvittavan määrän pellettejä tulipesään tai polttimelle. Termostaatin avulla lämpötilaa tai pelletinsyöttöä on helppo säätää.

Savustuslaatikko on käytännöllinen tapa savustaa ruoka esimerkiksi nuotiolla tai grillissä. Laatikko toimii savustuspuruilla tai muille savustukseen sopivalla materiaalilla, joille on laatikossa oma paikkansa. Ruoka kypsentyy meheväksi erillisen ritilän päällä. Mustang savustuslaatikon voi asettaa suoraa hiilloksen päälle tai grilliin.

Mitä voidaan savustaa?

Yksi suosituimmista savustusruoista on kala. Kalansavustukseen sopivat parhaiten rasvaiset kalalajit, kuten lohi, taimen, siika tai muikku, mutta savustimeen kannattaa kokeilla laittaa myös ahventa, haukea ja kuhaa. Pienet ja keskikokoiset kalat voi savustaa sellaisenaan perattuina ilman suomustusta. Pikkukalat kypsyvät savustimessa noin 20 minuutissa ja isommat noin tunnissa. Savustettu kala on kypsää silloin, kun evä irtoaa helposti.

Savustimeen voi laittaa myös esimerkiksi kokonaisen broilerin tai porsasta. Maukkaat ribsit vaativat aikaa, sillä lihan huolellinen marinointi, kärsivällinen haudutus sekä savustus takaavat parhaan lopputuloksen. Maku kyllä palkitsee pidemmänkin vaivan.

Kala- ja liharuokien lisäksi voit savustaa myös hedelmiä ja juustoa. Savunmaku tarttuu kosteaan pintaan parhaiten, joten esimerkiksi kasvikset kannattaa öljytä ennen savustamista. Jos haluat varmistaa kasvisten kypsymisen, voit halutessasi esikypsentää ne ennen savustusta. Kasvikset ovat savustuksen jälkeen parhaimmillaan silloin, kun ne jäävät sopivan rapsakoiksi.