Kodin lattiamateriaalit - laminaattia, vinyyliä vai parkettia?
Uudista kodin lattiat laminaateilla, vinyyleillä ja parketeilla. Valitse paras lattiamateriaali sekä suosikkisävy Carlsonin verkkokaupasta. Tutustu eri vaihtoehtoihin, jotka sopivat lattiaksi niin olohuoneeseen, keittiöön, makuuhuoneeseen kuin eteiseen.
Lattiamateriaalin valinta kannattaa suunnitella huolella. Yleisimmät materiaalit ovat vinyyli, laminaatti sekä parketti. Valitse lattian alusmateriaali sen mukaan, minkälaisen lattian aiot asentaa sekä millainen pohja on. Huomioi myös rakennusmääräykset! Lattiamateriaaleissa on paljon eroja niin ominaisuuksien kuin hinnankin suhteen. Lattian tarkoitus on palvella kodissasi vuosia sekä kestää hyvin kulutusta ja likaa.
Lattiamateriaalin lisäksi kiinnitä huomiota myös siihen, minkä sävyinen lattia kotiisi sopii. Haetko enemmän kontrastia tummemmalla lattialla vai haluatko vaaleaa sävyä, joka on yhtenäinen seinien ja huonekalujen kanssa. Vaaleassa lattiassa näkyy tummempaa paremmin pölypallot ja pienet roskat, mutta ne tuovat huoneisiin enemmän avaruutta.
Erilaiset lattiat on usein helppo asentaa itse pienelläkin kokemuksella. Jos kuitenkin epäilet taitojasi, kannattaa suosiolla palkata hommaan kokenut remonttimies. Näin lattian saumat eivät pääse ajan saatossa irvistämään tai lattia narisemaan. Enemmistö lattioista asennetaan niin sanotusti ”uivaksi” ja lukkopontilla. Jotkut lattiamateriaalit myös liimataan alustaansa, esimerkiksi osa parketeista sekä matoista.
Kaikki lattiamateriaalit eivät välttämättä sovi kaikkiin tiloihin. Lisäksi huomioi valinnassa myös huoneen koko. Kovin leveää ja pitkää lankkua ei kannata valita pieneen huoneeseen. Käyttö kannattaa myös suunnitella vuosien päähän. Onko tarkoitus hankkia lisää lapsia tai vaikka lemmikkejä? Pienten lasten ja korien sekä kissojen kanssa lattia joutuu usein kovalle koetukselle, joten valitse materiaali sen mukaan, että se kestää pienet haaverit sekä lemmikkien karvat ja kynnet. Lue alta lisää eri materiaalien valinnasta sekä soveltuvuudesta kodin eri huoneisiin.
Käyttöluokat
Käyttöluokat kertovat minkä tyyppisissä tiloissa mitäkin lattiaa voidaan käyttää
Asuinympäristöt
Käyttöluokka 21 kevyeen käyttöön, kuten makuuhuoneisiin
Käyttöluokka 22 normaalikäyttöön, kuten olohuoneisiin ja eteiseen
Käyttöluokka 23 kovalla käytöllä oleviin eteis- ja oleskelutiloihin
Julkiset tilat
Käyttöluokka 31 julkisten tilojen kevyeen käyttöön, kuten hotellihuoneisiin ja pieniin toimistoihin
Käyttöluokka 32 normaalikäyttöön, kuten luokkahuoneisiin ja pieniin myymälöihin
Käyttöluokka 33 kovaan käyttöön, kuten tavarataloihin
Käyttöluokka 34 erittäin kovaan käyttöön, kuten lentoasemille ja kauppahalleihin
Laminaatti on suosittu lattiamateriaali
Laminaatit ovat hinta-laatusuhteeltaan hyvä valinta moneen huoneeseen. Laminaattilattia koostuu usein HDF- ja MDF-levystä tehdystä rungosta, johon on laminoitu paperikerros. Laminaattilattia kestää kohtuullisen hyvin kulutusta sekä iskuja, mutta pinta saattaa olla liukas. Se sopii lähes kaikkiin kodin tiloihin märkätiloja lukuun ottamatta. Laminaatti on usein myös helpoin vaihtaa, kun lattia kaipaa päivitystä. Väreissä, kuvioissa ja hinnoissa on satoja eri vaihtoehtoja, joten vaativinkin sisustaja löytää taatusti mieleisensä vaihtoehdon.
Laminaatin hinnat vaihtelevat suuresti. Hintaan vaikuttavat laminaatin laatu, ominaisuudet sekä kuvio. Paksummat laminaatit ovat usein kalliimpia kuin ohuemmat ja näin myös kestävämpiä. Jos lattia joutuu kovalle koetukselle, valitse laadukkaampi laminaatti, jolloin pidennät huomattavasti laminaattilattiasi kestoa.
Laminaatit kestävät hyvin auringonvaloa ja UV-säteilyä, joten ne eivät pääse ajan saatossa haalistumaan. Laminaatti hylkii hyvin likaa ja on suhteellisen helppohoitoinen. Sitä ei kuitenkaan parane pestä runsaalla vedellä, jotta saumoihin ei pääse kerääntymään kosteutta. Asennuksen yhteydessä voit suojata laminaatin saumasuoja-aineella.
Laminaatit asennetaan usein lukkoponttien avulla, joten asennus käy helposti myös itse. Tutustu erilaisiin ohjevideoihin ennen asennusta. Alustan tulee olla pysyvästi kuiva, tasainen ja puhdas. Laminaatit asennetaan pitkät saumat kohti huonetilan päävalonlähdettä eli esimerkiksi pituussuunnassa ikkunoihin nähden. Näin saumat eivät pääse valon myötä aiheuttamaan varjoja. Valitse laminaatin alle alusmateriaali, jolla tasoitat alustan epätasaisuuksia sekä luot vaimennuksen.
Laminaatin plussat
· Paljon eri vaihtoehtoja eri hintaluokissa
· Kestää auringonsäteitä ja UV-säteilyä
· Kova materiaali, joka kestää myös iskuja
· Helppo tarvittaessa vaihtaa uuteen
Laminaatin miinukset
· Voi tuntua viileältä ja liukkaalta
· Paljon laatueroja – valitse siis huolella
· Vaikea korjata, paikata tai hioa
· Sietää pientä kosteutta, mutta ei kastumista
Vinyylilattian valitseminen
Vinyyli on tämän hetken suosituin lattiamateriaali
Vinyyli on hiljainen ja pehmeä materiaali, jonka käyttö on viime vuosina yleistynyt ja se onkin jo lähes kokonaan korvannut perinteisen muovimaton. Vinyylilattia sopii erinomaisesti esimerkiksi keittiöön, sillä se kestää normaalia enemmän roiskeita. Vinyyli on laminaattia kalliimpi materiaali ja sen neliöhinta pyörii 20-50 eurossa.
Vinyylilattian paksuuksilla on eroja. Saatavilla on niin ohuita kuin 4-6 mm paksuisia massiivivinyyleitä. Paksumpi vinyyli vaientaa ohutta paremmin askeleiden äänet. Paksu vinyyli sietää kosteutta paljon paremmin kuin laminaatti, mutta ei kestä niin hyvin naarmuuntumista. Vinyylilattioita on saatavilla vinyylilankkuina sekä vinyylikorkkina. Vinyylikorkkilattiat voivat usein olla vinyylilankkua kalliimpia vaihtoehtoja. Vinyylilankku on vinyylikorkkia kestävämpi kosteuden suhteen.
Vinyylilattian asentaminen onnistuu uusimmilla vinyylimateriaaleilla helposti lukkoponttikiinnityksen avulla, jolloin ei tarvita liimaamista. Jos asennat vinyylin vanhan lattian päälle, pidä huolta että alusta on tasainen, ehjä, joustamaton, puhdas ja kuiva. Asennuksessa kannattaa käyttää kiiloja lattian ja seinän välissä, jotta siihen jää 5-10 mm elämisvaraa. Myös vinyylilankun alle voi laittaa alusmateriaalin vaimentamaan askelääniä.
Vinyylilattian plussat
· Kestää kosteutta
· Tuntuu pehmeältä ja lämpimältä jalkojen alla
· Eristää hyvin ääntä
· Ei ole liukas
Vinyylilattian miinukset
· Kestää heikosti naarmuuntumista
· Laminaattia kalliimpi vaihtoehto
· Herkkä voimakkaille pesuaineille
Perinteinen parketti pitää suosionsa
Perinteiset parkettilattiat ja muut puumateriaalit eivät menetä arvoaan vuosien kuluessa. Parketti kestää hyvin käyttöä, kunhan siitä pitää huolta. Puulattiat soveltuvat kodin kaikkiin kuiviin tiloihin, mutta eivät välttämättä ole paras vaihtoehto esimerkiksi lemmikkitalouksiin. Koirien ja kissojen kynnet saattavat naarmuttaa parkettia herkästi. Puulattia tuntuu laminaattia lämpimämmältä jalan alla.
Lautalattiat ovat usein rosoisempia, mitkä tuovat kodikkuutta ja ihan uudenlaista henkeä kotiin. Puulattiaan vaikuttaa usein auringonvalo, joka ajan saatossa haalistaa puumateriaalien värejä. Parkettilattian pinta, väri, kuviointi ja kovuus vaihtelevat eri puulajien välillä. Puulattioista koivu ja vaahtera ovat usein vaaleita, kun taas tammi ja pyökki tummempia.
Pääsääntöisesti puulattiat asennetaan lautojen pituussuunnassa ikkunaa kohden. Parkettilattian osat lukkiutuvat helposti yhteen mekaanisesti, jolloin liitoskohdat ovat käytännössä näkymättömät. Parketti asennetaan aina kuivalle, kiinteälle ja tasaiselle alustalle, niin sanotusti uivaksi lattiaksi.
Edelleen parkettilattioita pidetään arvokkaina ja ne saattavat miellyttää useampiakin talon tai asunnon seuraavia ostajia. Kuitenkin kannattaa muistaa, että puisista lattioista tulee huolehtia säännöllisesti. Parketit ovat usein pitkäikäisiä, sillä niiden pintaa voi tarvittaessa hioa, lakata sekä öljytä. Lakkapintainen puulattia heijastaa usein enemmän valoa kuin öljytty.
Parkettilattian plussat
· Ajaton ja tyylikäs
· Helppo korjata hiomalla
· Kestävä materiaali
Parkettilattian miinukset
· Heikko kosteudensieto
· Vaatii ylläpitoa
· Kallis materiaali