Kaikki keittiöösi - Carlson


Näyttämönä keittiö, pääroolissa sinä
Meillä jokaisella on niitä. Rakkaita, erityisen tärkeitä makumuistoja. Lapsuuden kodin sunnuntairuuat. Hipsteriravintolan burgeri, jonka vuoksi myöhästyisit junasta toisenkin kerran.
Kävimme huippukokki Anssi Kantelisen mukana tutkimusmatkalla kuopiolaisen
ravintola Bloccon keittiössä. Hän kehitti iloksemme kaksi kolmen ruokalajin menua, joissa
savolaisherkut taipuvat poskitangoon italialaisen ruokakulttuurin kanssa.
Koppaa käyttöösi Top Chef - voittajan reseptit sekä kokkaus- ja kattausvinkit, joilla
teet keittiöstäsi unohtumattomien makumuistojen päänäyttämön.
Elämälle. Carlson.
Kokkaa kuin Kantelinen - menu syksyn illanistujaisiin
Anssi Kantelinen loihti Ravintola Urbanin keittiössä helposti isommallekin porukalle valmistettavan menun syksyisistä raaka-aineista.
Kolmen ruokalajin kokonaisuus voidaan esivalmistella pitkälle ennen tarjoilua, mikä takaa rennon illan myös emännälle tai isännälle.
Kurpitsakeitto
Ainekset:
500 g kurpitsaa (esim. butternut squash)
0.5 dl valkoviiniä
4 dl kasvis- tai kanalientä
1.5 dl kermaa
50 g voita
suolaa ja mustapippuria
0.5 dl paahdettuja kurpitsansiemeniä
Annoksen päälle yrteillä (esim. lehtipersilja) maustettua oliiviöljyä.
Valmistusohjeet:
- Paahda kurpitsa kokonaisena uunissa 175 asteessa yksi tunti.
- Kuori ja pilko kurpitsa kattilaan.
- Lisää valkoviini ja anna kiehahtaa.
- Lisää loput aineet kattilaan ja kiehauta.
- Aja keitto tehosekoittimessa sileäksi, maista ja mausta
- Tarjoile paahdettujen kurpitsansiementen ja mausteöljyn kanssa
Kokkausvinkki! Jos olet kutsumassa kylään ruokavieraita, voit valmistaa kurpitsakeiton valmiiksi etukäteen ja lämmittää sekä koristella sen siemenillä ja yrttiöljyllä vasta juuri ennen tarjoilua. Tämä keitto säilyy erinomaisen maukkaana jääkaappissa parikin päivää.








Sienirisotto
Ainekset:
0.5 l tuoreita sieniä, esim. kantarelli tai siitakesieni
2.5 dl risottoriisiä (carnaroli tai arborio)
1 sipuli
1 tl fenkolinsiemeniä
1 dl valkoviiniä
Noin 7 dl kasvis- tai kanalientä
1 dl raastettua parmesaania
1 rkl creme fraichea
1 rkl voita
suolaa ja mustapippuria
Valmistusohjeet:
- Kiehauta liemi
- Kuori ja hienonna sipuli
- Freesaa sipulit, sienet ja fenkolinsiemenet korkeareunaisessa paistinpannussa tai kasarissa
- Lisää pannuun riisi ja sekoita
- Lisää valkoviini ja anna kiehahtaa
- Lisää ¼ osa kuumasta liemestä ja hämmennä risottopohjaa koko ajan. Lisää kuumaa lientä koko kypsennyksen ajan ¼ osa kerrallaan, niin että risotto pysyy koko ajan puuromaisena. Kypsennysaika on noin 16-18 min.
- Lisää lopuksi risottoon parmesaani, creme fraiche ja voi
- Maista ja mausta sopivaksi suolalla ja mustapippurilla
- Tarjoile paistettujen sienten kanssa
Paistetut sienet
0.5 l tuoreita sieniä esim. kantarelli tai siitakesieni
0.5 dl rypsiöljyä
2 rkl voita
suola
- paista sieniä öljyssä kunnes ne ovat saaneet hieman väriä
- lisää lopuksi voi, anna voin ruskistua hieman ja nosta pannu pois levyltä
- mausta suolalla ja tarjoile risoton kanssa
Kokkausvinkki! Jos olet kutsumassa kylään ruokavieraita, voit kypsentää risoton ennen ystävien saapumista puolivalmiiksi (14 min.) ja kypsentää sen loppuun vasta juuri ennen kuin on tarkoitus ryhtyä syömään.






Kardemummavohvelit, uuniomena ja vaniljajäätelöä
Ainekset:
3 kpl kananmunia
4.5 dl maitoa
3.5 dl vehnäjauhoja
0.5 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0.5 tl suolaa
2.5 tl sokeria
2 tl rouhittua kardemummaa
0.5 dl rypsiöljyä
Valmistuohje:
- Sekoita kananmunat, maito ja rypsiöljy.
- Yhdistä kuivat aineet ja sekoita.
- Sekoita seokset keskenään ja anna turvota kylmässä vähintään tunnin ajan.
- Paista vohvelit voissa tai öljyssä.
Uuniomena
Ainekset:
5 kpl isoa omenaa
1 rkl siirappia
4 rkl ruokokidesokeria
1 tl jauhettua kanelia
50 g kuutioitua voita
Valmistusohje:
- Kuori ja kuutioi omenat
- Sekoita aineet
- Laita omenat kannelliseen vuokaan tai peitä avovuoka foliolla ja kypsennä 175 asteisessa uunissa noin 45 min. kunnes omenat ovat pehmeitä
Tarjoile uuniomena vohveleiden ja vaniljajäätelön kanssa
Kokkausvinkki! Jos olet kutsumassa ruokavieraita, valmista uuniomenat ja vohvelitaikina jo etukäteen jääkaappiin jo vaikka edellisenä päivänä. Vohvelit ovat herkullisimmillaan aivan tuoreina, joten ne kannattaa paistaa juuri ennen tarjoilua.








Kokkaa kuin Kantelinen - tutustu resepteihin
Tomaattia, pestoa ja mozzarellaa "burrata"
1 kg tomaatteja
pinjansiemeniä
basilikaa
Pesto:
1 pnt basilikaa
1 pnt persiljaa
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
1 dl pinjansiemeniä
1.5 dl raastettua parmesaania
1/2 sitruunanmehu
1 dl rypsiöljyä tai oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
Laita ainekset kutteriin ja aja tasaiseksi tahnaksi.
"Burrata" mozzarella:
300 g mozzarellaa
1 dl kuohukermaa
ripaus suolaa ja pippuria
Sekoita ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella saadaksesi tasaisen mozzarella-massan. Asettele mozzarella-
massa ja pesto vadille viipaloitujen tomaattien päälle ja ripottele lopuksi pinnalle pinjansiemeniä, basilikan lehtiä sekä
oliiviöljyä.








Savolainen pizza
Taikina:
1kg 00-vehnäjauhoja
5.5 dl viileää vettä
0.5 tl kuivahiiva
1 rkl suolaa
Yhdistä suolaa lukuun ottamatta kaikki aineet yleiskoneen kulhoon ja vaivaa taikinaa 10 min. käytä taikinakoukkua ja
keskinopeutta. Lisää suola ja vaivaa vielä 5 min.
Muotoile taikinasta 6 tasaista palloa ja nosta ne isoon vuokaan, jossa on tilaa kohoamiselle. Kelmuta vuoka tiiviiksi ja laita
pizzapallot kohoamaan yöksi kylmään. Anna kohota vähintään noin 10 tuntia.
Muotoile kohotetusta taikinasta käsin tai kaulimella pizzapohjat jauhoa reilusti apuna käyttäen. Jätä reunus, jossa taikinaa
on hieman paksummin.
Täyte / pizza:
75 g mozzarellaa revittynä
30 g sinihomejuustoa
50 g siivutettua palvilihaa
puolikas peruna erittäin ohueksi siivutettuna
1 rkl oliiviöljyä
mustapippuria ja tuoretta oreganoa
Paisto-ohje:
Paista pizzat esilämmitetyssä pizzakiviuunissa tai grillissä maksimilämmöllä 2–6 min. tai uuninpellillä maksimilämmöllä
6–10 min. Pizza on valmis, kun reunoilla ja pohjassa on paahteista väriä.






Tiramisu ja Amaretto-basilikamarjat
Tiramisu:
30 savoiardikeksiä
5 dl maitoa
6 keltuaista
120 g sokeria
20 g voita
1 vaniljatangon sisus
1 kg mascarpone
3 dl espressoa tai muuta vahvaa kahvia
2 rkl kaakaojauhetta
Tee creme patissier: Yhdistä kattilassa maito, keltuaiset ja sokeri sekä vaniljatangon siemenet. Keitä koko ajan
voimakkaasti vatkaten 84 asteiseksi ja kaada valmis patissier kulhoon, jottei kypsyminen jatku kattilassa.
Sekoita patissieriin mascarpone ja anna jäähtyä. Lado vuokaan savoiardi-keksejä. Penslaa ne espressolla. Laita 1/3
kreemistä keksien päälle. Toista vielä kaksi kertaa. Ripottele pintaan kaakaojauhetta siivilän läpi.
Amaretto-basilikamarjat:
0.5 dl Amaretto-likööriä
10 basilikan lehteä
0.5 dl sokeria
1 l marjoja
Kiehauta nopeasti Amaretto ja sokeri kattilassa, anna liemen jäähtyä. Leikkaa basilan lehdet suikaleiksi. Yhdistä lopuksi
marjat, basilika ja Amaretto-sokeriliemi.







