Osta kotimaisesta verkkokaupasta

Meillä maksat turvallisesti

 Nouda ilmaiseksi myymälästämme

Grillaus - Grillit, pihauunit ja savustimet - Carlson

Grillit, pihauunit, savustimet ja tarvikkeet grillaukseen

Grillaus on kesän suosituin ruoanlaittotapa, joten grillit, piha- ja pizzauunit, savustimet sekä grillaustarvikkeet kannattaa valita huolella. Grillasitpa sitten lihaa, parsaa, lohta, kesäkurpitsaa, maissia tai makkaraa, löydät laadukkaimmat grillitarvikkeet Carlsonin verkkokaupasta.

Grillaus on mukavan rentoa ajanvietettä perheen ja ystävien kanssa. Valikoimastamme löydät erilaisia grillejä niin isommille porukoille kuin pienemmälle sakille. Tutustu myös erilaisiin savustimiin, jotka antavat ruoalle täydellisen aromin. Äläkä unohda tarvikkeita, kuten pihtejä, lastoja ja vartaita. Sijoita grilli terassille tai puutarhaan ja rakenna sen ympärille mukava oleskelutila erilaisilla puutarhakalusteilla.

Ennen grillin hankintaa kannattaa miettiä omia ruokailutottumuksia, grillin käyttötarkoitusta sekä huomioida se, kuinka suurelle joukolle ruokaa tulee yleensä valmistettua. Huomioitavaa on myös se, mihin grilli tulee sijoittaa sekä kuinka usein sitä aiotaan käyttää. Ota huomioon, että parvekkeilla ja rivitalojen pihoilla saattaa olla rajoituksia grillien käyttöön. Parhaiten säännöt selviävät taloyhtiön järjestyssäännöistä.

Grillejä on monenlaisia ja yleisimmät niistä ovatkin kaasugrillejä. Muita grillivaihtoehtoja ovat hiiligrillit sekä sähkögrillit. Jokaisessa vaihtoehdossa on omat hyvät ja huonot puolensa, joten kannattaa tutustua ensin tarkkaan grillien ominaisuuksiin. Grillien lisäksi valikoimastamme löytyvät kotakeittiöt, muurikat, pihagrillit ja pihauunit sekä tietysti grillaustarvikkeet.

Mieti ennen grillin valintaa:

Kuinka usein aiot grillata
Mikä on normaalisti ruokailijoiden määrä
Mihin aiot grillin sijoittaa
Haluatko nopeasti valmista vai oletko ”hitaasti hyvää tulee” -tyyppiä
Mikä on budjettisi

Grillit ja pihauunit

Savustimet

Grillaustarvikkeet

Helppokäyttöinen ja nopea kaasugrilli

Kaasugrillit ovat kaikista suosituimpia grillejä, sillä ne sopivat hyvin vaikka jokapäiväiseen käyttöön niin suurelle kuin pienelle porukalle. Kaasugrillit saattavat mallista riippuen viedä paljon tilaa, mutta ne ovat useimmiten liikuteltavissa pyörien avulla. Kaasun avulla grillin lämpötilaa voi hallita helposti, jolloin sinulla on aina optimaalisimmat olosuhteet ruoanlaittoon. Kaasukäyttöiset grillit ovat nopeasti käyttövalmiita eivätkä ne savuta. Kaasulla toimiva grilli on sähkögrilliä parempi vaihtoehto esimerkiksi mökille, jolloin voit grillata makkarat vaikka mökkirannassa. Grillin kaveriksi tarvitset toki aina kaasupullon, joita löydät rautakaupoistamme. Kaasupullon kanssa tulee aina olla huolellinen ja sulkea se grillauksen jälkeen. Kaasupullo tulee myös säilyttää oikealla tavalla!

Kaasugrillejä on useita erilaisia, niin pieniä kuin suuria, kahdella tai useammalla polttimilla sekä tarvittaessa erillisellä keittolevyllä. Pieni kaasugrilli mahtuu hyvin vaikka terassin pöydälle ja suuremmat grillivaunut on helppo liikutella niille tarkoitetulle paikalle pyörien avulla. Vaihtoehtoja löytyy taatusti niin pienelle kuin suurelle joukolle. Tutustu valikoimamme kaasugrilleihin, kuten Mustangin ja Landmannin grilleihin.

Hiiligrilli tuo oman makunsa ruokiin

Hiiligrillit ovat usein kaasugrillejä halvempia ja perinteikkäämpiä. Hiilillä valmistettu ruoka on maukkaudeltaan ensiluokkaista ja grillausta voi jatkaa lämmityksen jälkeen useita tunteja. Toki hiiligrillin valmistelu ja lämmitys saattaa olla astetta työläämpää kuin kaasugrillin. Hiilillä lämmitettävä grilli sopiikin täydellisesti kiireettömille kokkaajille. Hiiligrillit kulkevat mukana myös kesälomamatkoilla sillä ne mahtuvat pieneen tilaan eivätkä vaadi sen kummemmin sähköä tai kaasua – kunhan muistat vain ostaa hiilet tai briketit. Hiiligrillin sytyttäminen on yleensä helpointa sytytysnesteen avulla.

Hiiligrillejä on nykyään paljon erilaisia ja tunnetuin malli on ehdottomasti perinteinen pallogrilli. Näistä retrogrilleistä hiiligrillienkin muotoilu ja ominaisuudet ovat kehittyneet huimasti ja tarjolla on muun muassa eri kokoisia Big Green Egg -hiiligrillejä.  Big Green Eggin teknologia perustuu perinteiseen aasialaiseen Kamado-uuniin, jolla saadaan aikaiseksi hämmästyttävän maukkaita ruokia. Monipuolisen Big Green Egg- hiiligrillissä valmistat vaikka herkulliset pizzat Muurikan pizzakiven avulla.

Alfa Forni pizzauunit

Big Green Egg hiiligrillit

Sähkögrilli on helppo ja nopea grilli

Sähkögrilli on hyvä valinta esimerkiksi kaupunkeihin, sillä se sopii hyvin parvekkeille ja terasseille. Muista kuitenkin aina tarkistaa taloyhtiön järjestyssäännöistä saako taloyhtiössä grillata. Sähkögrilli tarjoaa nopean ja siistin grillaustavan. Pienen kokonsa ansiosta sähkögrilli kulkeutuu helposti mukana mökille ja juhliin. Sähkögrilli ei savuta, jolloin se sopii myös pienemmille parvekkeille. Jos kuitenkin grillaat usein ja isommalle porukalle, sähkögrilli ei välttämättä riitä suuren ruokamäärän grillaamiseen. Nimensä mukaisesti sähköllä toimiva grilli vaatii myös sähköpistokkeen, joka rajoittaa grillin sijoittelua.

Sähkögrilleistä löydät jalustalla olevia malleja sekä pöytämalleja. Omalla jalustalla oleva sähkögrilli on hyvä valinta silloin kun et halua viedä grillillä pöytätilaa. Pöydälle asetettava sähkögrilli vie vähemmän tilaa ja on toki paljon vakaampi. Helppokäyttöinen sähkögrilli ei vaadi kuin pistokkeen laittamisen seinään ja katkaisijan painalluksen, jonka jälkeen grilli on nopeasti valmis kokkailuun.

Muista tärkeimmät grillaustarvikkeet

Grillauksen tärkeimmät tarvikkeet ovat ehdottomasti grillipihdit, grillihaarukka sekä lasta. Muurikalta löytyy esimerkiksi käteviä monitoimilastoja, joiden avulla käännät ja annostelet isompiakin ruokamääriä sekä puhdistat pannut. Isoja lihoja grillatessa kannattaa hankkia myös paistolämpömittari. Jos grillaat paljon kalaa tai kasviksia, kannattaa hankkia hyvä halsteri, jonka avulla voit valmistaa ruoan myös nuotiolla. Grillisudin avulla sivelet ruokien pintaan herkulliset maustekastikkeet.

Minkä tahansa grillin valitsetkaan, muista huolehtia myös sen asianmukaisesta puhdistamisesta. Grilliritiläharja kannattaa ehdottomasti hankkia ja pitää ritilät sillä puhtaina. Grilleille on saatavilla myös eri kokoisia suojapeitteitä, jotka suojaavat grilliä sateelta, siitepölyltä ja roskilta. Tilaa nyt grilli sekä grillitarvikkeet laajasta valikoimastamme. Voit ostaa grillin myös osamaksulla ja maksaa ostoksesi kuukausittain omaan tahtiisi. Valitsemalla kassalla maksutavaksi Carlson Tilin, saat jopa 36 kk maksuaikaa.

Suosituimmat grilliruoat

Grillaus ja grilliruoka kruunaavat jokaisen kesän. Yleisimmin grillistä löytyy suussa sulavia ribsejä, perinteisiä makkaroita, nautaa possua, broileria sekä muita lihoja, jotka paistuvat mehukkaiksi grillin lämmössä. Kevyempää vaihtoehtoa kaipaavat voivat viipaloida grilliin kesäkurpitsaa, paprikaa, herkkusieniä, lohta ja esilaisia hedelmiä. Myös juustot, kuten halloumi, paistuvat suussa sulaviksi ja sopivat niin leipien väliin kuin pihvin kylkiäiseksi. Grillistä valmistuvat myös maittavat burgerit, jotka voi rakentaa omien makutottumustensa mukaan. Grillauksessa kannattaa kokeilla erilaisia reseptejä ja etsiä suosikkiruoat kesään.

Pizza on jo toista vuotta pihagrillien ja -uunien suosikkiherkku. Voit paistaa pizzan esimerkiksi pizzakiven päällä kaasugrillissä tai puulla, hiilillä tai kaasulla lämpiävässä pizza- tai pihauunissa. Carlsonin laajoista grillivalikoimista löydät mieleisesi grillin tai uunin pizzankin valmistukseen. Valikoimiimme kuuluvat mm. aidot italialaiset Alfa Forni - pizzauunit. Katso alta Savolaisen pizzan respti, jonka meille loihti huippukokki Anssi Kantelinen.

Tiedätkö, missä lämpötiloissa suosikkiruoat kannattaa grillata? Varsinkin naudan grillaaminen on taitolaji ja lopputuloksen mielekkyys riippuukin ruokailijan makunystyröistä. Jotkut haluavat pihvinsä raakana (raw), jotkut mediumina (rosee) ja jotkut kypsänä (well done). Sisältä punainen pihvi on sisälämpötilaltaan alle 54 astetta. Sisältä punertava ja rakenteeltaan murea pihvi on sisältä 54-57 astetta. Täysin kypsän pihvin ihannelämpötila on 65 astetta. Possu kannattaa kypsentää aina 70 asteiseksi ja broileri 75 asteiseksi. Lampaanliha taasen on vaaleanpunaista 65-75 asteessa ja täysin kypsää 75-80 asteessa.

Hedelmistä kiinteät hedelmät soveltuvat parhaiten grillattaviksi. Näitä ovat esimerkiksi ananas, banaani, omena, päärynä ja persikka. Grillaus korostaa hedelmien omaa makua ja makeutta. Edellisen päivän keitetyt perunat kannattaa myös lämmittää sellaisenaan grillissä tai vartaissa. Myös muut hitaasti kypsenevät juurekset kannattaa esikypsentää keittämällä, mikrossa tai uunissa ennen grillausta. Kesäkurpitsa, tomaatti, kurkku, parsa, sipuli ja paprika eivät tarvitse esikypsennystä.

Savolainen pizza

 

Taikina:
1kg 00-vehnäjauhoja
5.5 dl viileää vettä
0.5 tl kuivahiiva
1 rkl suolaa

Yhdistä suolaa lukuun ottamatta kaikki aineet yleiskoneen kulhoon ja vaivaa taikinaa 10 min. käytä taikinakoukkua ja
keskinopeutta. Lisää suola ja vaivaa vielä 5 min.

Muotoile taikinasta 6 tasaista palloa ja nosta ne isoon vuokaan, jossa on tilaa kohoamiselle. Kelmuta vuoka tiiviiksi ja laita
pizzapallot kohoamaan yöksi kylmään. Anna kohota vähintään noin 10 tuntia.

Muotoile kohotetusta taikinasta käsin tai kaulimella pizzapohjat jauhoa reilusti apuna käyttäen. Jätä reunus, jossa taikinaa
on hieman paksummin.

Täyte / pizza:
75 g mozzarellaa revittynä
30 g sinihomejuustoa
50 g siivutettua palvilihaa
puolikas peruna erittäin ohueksi siivutettuna
1 rkl oliiviöljyä
mustapippuria ja tuoretta oreganoa

Paisto-ohje:
Paista pizzat esilämmitetyssä pizzakiviuunissa tai grillissä maksimilämmöllä 2–6 min. tai uuninpellillä maksimilämmöllä
6–10 min. Pizza on valmis, kun reunoilla ja pohjassa on paahteista väriä.

Grillauksen muistilista

● Hanki kunnollinen grilli sekä grillaustarvikkeet ja muista putsata ne säännöllisesti
● Varmista, että kyseisessä pihapiirissä tai terassilla saa grillata
● Säilytä liha +2 - +6 asteessa ennen grillausta
● Kuumenna porsaanliha sekä broileri ja muu siipikarja aina täysin kypsäksi
● Ruokaa ei saa polttaa, sillä palaneessa ruoassa on terveydelle haitallisia yhdisteitä
● Raa’alle ja kypsälle ruoalle kannattaa käyttää aina omia leikkuualustoja
● Jos ruokaa jää yli, siirrä jäähtynyt grilliruoka aina nopeasti jääkaappiin
● Kärsivällisyys on grillatessa hyve