Carlsonin yli 155-vuotinen historia pähkinänkuoressa

Kuopiolaisen Carlsonin tavaratalon historia juontaa juurensa Juantehtaan rautakauppaan. ”Römsramsin (Strömsdal) raatakaapassa, Kaalssoni ite tiällä”. Näin kerrotaan rautakaupan hoitajan John Carlsonin pikkupojan usein vastanneen puhelimeen, siihen aikaan kun telefooni oli vielä uusi ja jännittävä keksintö. Juantehtaan masuunin järvimalmista (jo vuodesta 1746) valmistamat uunin luukut, silitysraudat ja muut tuotteet tarvitsivat myyntikanavan ja myyntipiste sai kaupankäyntioikeutensa virallisesti 14.9.1859. Nykyisen nimensä tämä perinteinen kauppahuone sai ensin myymälänhoitajansa, sittemmin omistajansa John Carlsonin (1852 - 1906) mukaan.

  rautakaupan_herrat
Carlsonin rautakaupan herrat 10.5.1926


1900-luvun alusta 1950-luvulle

Kauppapaikka satamasta siirtyi ensin puutaloon torin varrelle 1899 ja nykyinen Tori-Carlsonin kiinteistö valmistui 1929. Tavaratalo ja hotelli Atlas ovat hallinneet vaikuttavasti kuopiolaista torinäkymää siitä saakka. Konsuli Justus Luukkosen (1876 -1956) johtajakaudella Rautakauppaosakeyhtiö Carlson kävi läpi kaksi suursotaa, koki nousukaudet ja laskut, maatalouden koneistumisen, siirtoväestön saapumisen ja kotitalouksien sähköistämisen. Valikoimia muutettiin kysynnän mukaan. Esimerkiksi 1920- luvulla valikoimiin tuli General Motorsin autoedustus.

  paamyymala
Päämyymälä Kauppa- ja Haapaniemenkadun kulmassa v. 1899-1930. (Lähde Kuopion kulttuurihistoriallinen museo.)


Uuden aikakauden alku tähän päivään (1965 - 2015)

Ilman vahvaa omistajaa Osakeyhtiö Carlson oli ajautunut sekalaiseen tilaan 1960-luvun alussa. Aktiivinen liikemies Kotkasta, Kalle Halonen huomasi liikematkallaan tilaisuuden ja osti yrityksen koko osakekannan 1964. Siitä asti Oy Carlson on kuulunut Veljekset Halonen konserniin. Tänä päivänä perheyrityksen omistavat kauppaneuvos Kalle ja Esteri Halosen perilliset Pekka ja Liisa Halonen. Halosten mukana Carlson sai täysin uuden ja nykyaikaisen tavaratalon toimintamallin. Perinteisen rautakaupan valikoimia laajennettiin tekstiileillä ja jalkineilla. Kuopion ensimmäiset rullaportaat 1960-luvulla olivat tuulahdus suuresta maailmasta. Muotinäytökset Miss Suomen johdolla viitoittivat vaatelinjat kuopiolaisille 1970-luvulla. Tilat Tori Carlsonin talossa kävivät ahtaaksi kun tuotevalikoimat laajenivat ja nykyinen Kodin Carlson rakennettiin 1974. Iso Carlson rakennettiin 1989.
Toimiva yritysmalli ja aktiivinen kaupankäynti mahdollisti laajentamisen muihin kaupunkeihin.

  super_carlson
Uuden Super Carlsonin avajaiset v. 1974

Rakennustarvike- ja sisustusalan kasvaviin tarpeisiin vastattiin myös 1990-luvulla. Kuopion Volttikadulle rakennettiin alansa suurin ja nykyaikaisin suurmyymälä 1998. Historialliset tilat Kuopion satamassa eivät enää vastanneet nykyajan kysyntään.

Tänä päivänä Oy Carlson on merkittävä vähittäis- ja tukkukauppaa harjoittava yritys. Henkilökuntaa on yli 400 ja myynti lähes 100 miljoonaa euroa vuodessa. Vauhti ei vanhalla hidastu, vaan uusiin haasteisiin vastataan ja näytetään muillekin mallia.

  volttikatu
Volttikatu 1, Kuopio